Zámek v Mníšku pod Brdy představuje technické vymoženosti, které využívala místní šlechta

20. červenec 2018

Zámek v Mníšku pod Brdy ve středních Čechách nabízí nejen výlet do historie, ale ukazuje také to, jak žila místní šlechta na přelomu 19. a 20. století. Tehdy Mníšek vlastnili Kastové. Přišli do něj v roce 1909, a jakožto milovníci nejnovější techniky i moderního stylu života provedli jeho rozsáhlou modernizaci. Do soukromé části zámku zavedli elektřinu a v koupelnách měli vodovody s teplou vodou. Zkrátka obklopili se veškerým komfortem, který jim období pokroku nabízelo.

Historie Mníšku pod Brdy ve středních Čechách sahá až do 11. století. Tedy do doby, kdy tudy vedla kupecká Zlatá stezka na trase z Prahy do Pasova. První písemné zmínky o Mníšku pocházejí z doby Karla IV., kdy zde stál lovecký hrádek. Ten v roce 1487 odkoupil starobylý šlechtický rod Vratislavů z Mitrovic a přestavěl ho na renesanční zámek, který byl v roce 1639 dobyt a zničen švédskými vojsky během třicetileté války.

Skutečným zakladatelem zámku v podobě, jak jej známe dnes, byl Servác Engel z Engelsflussu, který po třicetileté válce celé mníšecké panství znovu přivedl k životu a původní renesanční sídlo přestavěl na barokní zámek.  

Servác Engel z Engelsflussu byl původně koželuh z Belgie, který přišel do Prahy v naději na lepší obchody. Za statečnou ochranu Prahy před švédskými vojsky byl povýšen do šlechtického stavu a peníze vydělané při výrobě bot pro císařskou armádu v roce 1655 výhodně investoval právě do zvelebení svého panství. Jeho barokní opravy trvaly celkem 14 let.

Dalším majitelem zámku byl zbožný rod Unvertů, poté Pachtové z Rájova a nakonec od roku 1909 Kastové z německého Ebelsbergu. Kastové jako poslední majitelé přistoupili k další významné obnově zámku podle projektu přední pražské kanceláře vedené Matějem Blechou.

Zámek Mníšek pod Brdy

Hraběnka Terezie Kastová a její manžel baron Theodorich milovali tehdejší technické novinky a moderní styl života. A tak si dnes na zámku v Mníšku pod Brdy můžeme prohlédnout staré fotoaparáty, se kterými fotila hraběnka, ale také gramofony na kličku, první rozhlasové přijímače i četné fotografie dokumentující aktivní život rodiny projíždějící se například v automobilu nebo létající v horkovzdušném balonu.

Návštěvu si ale užijí i ti, kteří technické novinky nevyhledávají, ale touží po dávné zámecké atmosféře. Ta na ně dýchne například v překrásné zámecké barokní kapli, slavnostní jídelně se servisem z vídeňského porcelánu, v dámském salonku s rokokovým nábytkem nebo v zimní jídelně.

"Zámek Mníšek pod Brdy doporučujeme navštívit i s dětmi. Ve vybraných víkendových dnech jsou pro ně připraveny speciální tematické kostýmované prohlídky. Dětem se také bude líbit dětský pokoj s mnoha zachovalými hračkami, se kterými si šlechtické děti kdysi hrály. Kastovi měli totiž celkem šest dětí a mnoho vnoučat," zve k návštěvě zámku jeho kastelánka Jana Digrinová.

https://www.zamek-mnisek.cz/cs

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři