Zámek v Miroslavi podle pověsti kdysi vystavěla česká kněžna prchající před násilnickým manželem

12. říjen 2018

Město Miroslav na Znojemsku na jižní Moravě je proslulé hlavně svým Meruňkobraním. Za pozornost tam ale stojí i řada dalších věcí, třeba tamní zámek. Dlouhá léta chátral, ale teď je znovu zpřístupněn všem zájemcům o prohlídku. Původně býval gotickou vodní tvrzí. Podle pověsti ho dala postavit kněžna Miroslava.

„Historie zámku sahá opravdu hluboko do historie. Možná byla tvrz postavena už kolem roku 912. První dochovaná písemná zmínka ale pochází z roku 1212,“ upřesňuje miroslavský místostarosta Roman Volf. Legenda tvrdí, že zámek založila zbožná česká kněžna Miroslava, která na Moravu uprchla z Čech před násilnickým manželem. Ten svou ženu v Miroslavi našel, ale nakonec loupeživý rytíř zahynul v bitvě.

Za dobu své existence se zámek dočkal několika radikálních úprav. Původní gotická tvrz se nejdříve změnila na renesanční sídlo, později došlo také na barokní přestavbu. Po druhé světové válce zámek připadl státu, po Listopadu 1989 městu. Právě to se pustilo do jeho postupných oprav. Prozatím se podařilo zvelebit jihovýchodní část.

„Návštěvníci mohou v současné době na zámku vidět několik expozic. Jsou tu vystavené modely architekta Zdeňka Fránka, který byl autorem projektu oprav. Dále jsou tu k vidění velkoformátové puzzle, které skládala místní obyvatelka Anna Počarovská, a také díla místního slavného rodáka, sochaře Pavla Krbálka,“ vypočítává místostarosta Volf.

Zámek v Miroslavi je pro návštěvníky otevřený po celý rok, a to každý den mimo pondělí. Pozornost přitom lákají nejenom interiéry, ale také okolní park. Byť patří s velikostí něco málo přes hektar spíše k těm menším, je častým cílem procházek. Aktuálně se navíc může chlubit záhonkem s modrými, červenými a bílými květinami uspořádanými tak, aby připomínaly československou vlajku a uctily tak letošní sté výročí založení republiky.

autor: hon
Spustit audio