Zámek Jánský vrch býval sídlem biskupů z Vratislavi. Pokrokoví majitelé přinesli řadu vymožeností

24. září 2019

Zámek Jánský vrch v Olomouckém kraji je přirozenou dominantou města Javorníku i celé roviny polského pohraničí. Vypíná se totiž na skalnatém kopci nad městem a je častým cílem turistů putujících po Rychlebských horách. Ve starobylém sídle vratislavských biskupů najdou jak reprezentativní prostory pro panstvo, tak i ty, které sloužívaly poddaným. A také jednu z největších sbírek dýmek.

Návštěvníky čeká hned několik prohlídkových tras. První okruh představuje zachované původní vybavení převážně z 19. století. Později je doplnily některé předměty užitného a výtvarného umění. K nejcennějším památkám patří plastiky a obrazy z časů pozdní gotiky až baroka. Jsou součástí horní zámecké kaple. Unikátní jsou také původní až 200 let staré záclony. Zajímavým obohacením prohlídkového okruhu je už zmíněná sbírka dýmek, jedna z největších v České republice. Čítá na dvanáct set exponátů z 18. až 20. století.

Druhý okruh nabízí k prohlídce hostinské pokoje. Byt o pěti pokojích užíval třeba Karel Ditters z Dittersdorfu se svou rodinou. Hudebního skladatele, skvělého houslistu a dirigenta na Jánský vrch povolali v roce 1769. Zámek se pak záhy stal centrem hudebního života pro celé Slezsko. Za bezmála třicet let pobytu Ditters složil desítky komických oper. 

Třetí prohlídková trasa představuje místa, která se většinou na památkových objektech nezachovala. Patří k nim kuchyně, jídelna pro služebnictvo, byt správce či pokoj kuchařky. A také koupelna, madlovna a žehlírna. Uvidíte první ledničky, plynový sporák či předchůdce papiňáku. A spoustu dalšího dobového kuchyňského vybavení. Trasa prochází přes dvě vnitřní nádvoří, kde jsou nejvíc patrné stavební proměny objektu.

Jídelna pro služebnictvo

A další okruh vás zavede až na zámeckou půdu. Pokud se zajímáte o historické krovy, právě tam si přijdete na své. Trasa nabízí také možnost nahlédnout do flankovací věže i do místnosti s hodinovým strojem. Do konce září je zámek přístupný vždy od úterka do neděle. V říjnu pak jen o víkendech.

autor: zem
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.