Zámecký park ve Slavkově zdobí replika čínského altánu, skrývá i poselství příštím generacím

29. květen 2020
Vesele i Vážně o Víkendu

V zámeckém parku ve Slavkově u Brna stojí jedna celorepublikově unikátní stavba – celodřevěný čínský pavilon z 80. let 18. století. Rozsah poškození původního altánu ale znemožňoval jeho restaurování, a proto památkáři rozhodli o vytvoření věrné kopie.

Loni při rozebírání konstrukce našli stavbaři v ozdobné amfoře na střeše měděnou schránku s historickými dokumenty. Tento týden ji do střechy obnoveného pavilonu uložili zpátky, obohacenou o nové vzkazy pro příští generace.

„Ta schránka obsahovala dokumenty z 90. let z tehdejšího historického muzea. My jsme se je rozhodli prozkoumat, opět je tam vrátit zpátky jako odkaz našim potomkům a doplnit je o aktuální stav,“ vypráví slavkovský starosta Michal Boudný z ČSSD.

Věrná kopie celodřevěného čínského pavilonu v zahradě slavkovského zámku

„Měděný tubus je opravdu úzký a snažili jsme se tam dostat co nejvíce informací,“ říká mluvčí slavkovského zámku Veronika Slámová. „V této době to jsou informace o nouzovém stavu, o koronavirové epidemii. Kromě těch papírových informací tam dáváme i největší symbol dnešní doby – námi ušitou roušku,“ dodává Slámová.

Replika altánu byla součástí většího projektu na opravdu zámecké zdi, na který město získalo evropskou dotaci. Oprava zdi stála 50 milionů korun a altán 2 miliony.

Spustit audio

Související