Žalobce navrhuje devítiletý trest pro šéfku ERÚ v kauze slunečních elektráren na Chomutovsku

9. prosinec 2015

U Krajského soudu v Brně dnes začalo čtení závěrečných řečí v kauze solárních elektráren na Chomutovsku. Desítce obžalovaných, včetně šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové, navrhl státní zástupce tresty v rozmezí tří až deseti let.

Šéfka ERÚ Alena Vitásková schválila podle obžaloby solárním zařízením sporná povolení, a státu tak způsobila škodu v řádu miliard korun.

„Obžalované inženýrce Vitáskové jsem navrhoval trest ve výši devíti roků se zařazením do věznice s ostrahou. I tento trest je podmíněn zejména okolností, že její jednání směřovalo ke způsobení škody v řádu miliard korun,“ odůvodnil výši trestu pro Vitáskovou státní zástupce Radek Mezlík.

Celkem je v kauze deset obžalovaných. Část z nich viní státní zástupce z podvodu a ty zbylé, včetně Vitáskové, ze zneužití pravomoci. Šéfka ERÚ už dříve svou vinu odmítla, dnes u soudu nebyla.

„Je to brutální způsob, jak mě dostat z křesla předsedkyně Energetického regulačního úřadu,“ uvedla předloni v České televizi.

Závěrečná čtení budou pokračovat až do pátku. Rozsudek by měl padnout až v příštím roce

Celý případ se týká údajně nezákonného udělení licencí dvěma solárním elektrárnám na Chomutovsku. Získaly je jen pár hodin před tím, než se zásadně snížily výkupní ceny energie ze solárních elektráren.

Za energii, kterou dodaly do veřejné sítě, vznikla podle obžaloby škoda ve výši 300 milionů korun. Role Vitáskové spočívá v tom, že v roce 2012 zastavila řízení, které mělo vést k odebrání sporných povolení.

autoři: Eliška Malínská , Tomáš Kremr
Spustit audio