Žalobce chce pro 'hlavu' lihové mafie Radka Březinu 13 let za mřížemi

26. říjen 2015

Celkem 13 let a 4 měsíce je doba trestu, který požaduje státní zástupce Miroslav Stoklásek pro zlínského podnikatele Radka Březinu. Kauzu takzvané lihové mafie projednává senát olomouckého krajského soudu. Spolu s Březinou je obžalováno také dalších sedm lidí. Rozsudek by mohl soud vynést už tento týden.

Pro hlavu celé organizované skupiny Radka Březinu požaduje státní zástupce nejvyšší možný trest, tedy 13 let a 4 měsíce, a to po více než roce jednání u olomouckého krajského soudu.

„Převažovaly u něj veskrze samé přitěžující okolnosti. Sám se uvedl jako hlava zločinecké skupiny a s ohledem na následek v podobě obrovské výše zkrácené spotřební daně mám za to, že mu ani nebylo možné navrhnout mírnější trest,“ vysvětlil Miroslav Stoklásek.

Nejmírnější trest, tedy čtyři roky, pak žalobce navrhuje hlavnímu účetnímu Tomáši Březinovi, který získal status spolupracujícího obviněného a významně s objasňováním celého případu pomohl. „Momentálně se k tomu nebudu vyjadřovat,“ uvedl Tomáš Březina.

Naopak Lubomír Kaláč, který stejný status získal také, by si ve vězení mohl odsedět až 12 let. Jeho výpovědi jsou prý nevěrohodné a několikrát měl i úmyslně lhát. „Bohužel se to obrátilo proti mně. Mluvit pravdu se asi nevyplatí,“ poznamenal.

Čtěte také

Pro většinu obžalovaných pak státní zástupce požaduje trest propadnutí veškerého majetku. V úterý zahájí své závěrečné řeči obhájci. Senát by rozsudek mohl vynést ještě do konce týdne.

autoři: kra , sib
Spustit audio