Zákazníci zaplatili zboží, ale elektroniku nedostali. Kriminalisté řeší případy podvodných e-shopů

Zákazníci zaplatili zboží skoro za půl milionu korun a žádnou elektroniku nedostali – takový je aktuální případ podvodných e-shopů, který řeší jihomoravští kriminalisté. Zatím neznámému pachateli poslali peníze s vidinou výhodného nákupu desítky lidí.

Podle policie byl na první pohled obchod standardní – měl však jednu podmínku. Při platbě zboží nabízel pouze možnost zaplatit nákup předem. Toho pachatel využil, nechal si dopředu zaplatit, ale žádné zboží neodeslal.

V těchto konkrétních případech, které jihomoravští kriminalisté propojili, figurovaly dva portály. Obchod Hurá elektro fungoval sedm dní. Za tu dobu pachatel pomocí této stránky vylákal z necelé třicítky lidí 200 tisíc korun. Skoro stejný počet zákazníků za čtyři dny na portálu Prostě elektro nakoupil zboží za čtvrt milionu korun. Obě internetové stránky jsou nyní zablokované a policie pátrá po konkrétním pachateli.

Není to ale jediný případ podvodných internetových obchodů, které jihomoravští policisté zaznamenali. V prosinci kriminalisté z kybernetického oddělení zablokovali 45 českých e-shopů, které nabízely oblečení, boty a brýle značně pod reálnou cenou.

V případu z loňského prosince se provozovatelé e-shopů snažili vylákat ze zákazníků údaje o platebních kartách. Kriminalisté společně s bankami následně zablokovali dva a půl tisíce takto zneužitých karet. Škody tak nepřesáhly více než sto tisíc korun.

Lidé by si proto měli dávat pozor na stránkách, které nemají kontakt na provozovatele, smluvní podmínky, nezávislé recenze, mají špatnou češtinu nebo omezené možnosti platby.

autor: Petr Tichý
Spustit audio