Zájem o očkování se snižuje, především u mladých. Je to ale jediná cesta z pandemie, varuje epidemiolog Smejkal

26. květen 2021
Jak zvládnout pandemii

Jak skupina MeSES hodnotí výměnu v čele ministerstva zdravotnictví? A bude jako doklad o bezinfekčnosti stačit jediná dávka vakcíny? Jan Pokorný se ptá epidemiologa Petra Smejkala. 

Do čela resortu zdravotnictví se vrací Adam Vojtěch. Je to pro vás dobrá zpráva, špatná zpráva, nebo jenom zpráva?

Je to pro nás asi trochu lepší zpráva, než byl pan ministr Arenberger.

V čem je to lepší?

Dobré je to v tom, že na zbytek volebního období přichází člověk, který resort zná. Adam Vojtěch není obtížen žádnými podezřeními, vždy jsem ho vnímal jako slušného politika. Něco s pandemií už také zažil, byť se na jeho působení můžeme dívat různě.

Na dovolenou jen s jednou dávkou?

Než Petr Arenberger rezignoval, tak ještě vydal rozhodnutí o tom, že vláda nově považuje za bezinfekčního i toho, kdo dostal jen první dávku vakcíny proti covidu-19. Co na to říkáte?

Jedna dávka je lepší než žádná dávka. Účinnost vakcíny samozřejmě maximálně stoupne až po druhé dávce, ale vakcína je velmi účinná i po té první. Není to samozřejmě ideální, rozhodně byste druhou dávku neměli vynechávat.

Toto rozhodnutí ale asi smysl dává v tom, že jde o motivační faktor k očkování, že víc lidí přijde před prázdninami na první dávku. Z hlediska celé společnosti to tak snad dopadne lépe, než kdybychom přísně trvali na dvou dávkách. Na druhou dávku ale i tak přijít musíte. 

Očkování jako nástroj ke zvládnutí pandemie ve vás vyvolává nějaké nové otázky?

To ne, jde o hlavní cestu, jak se s pandemií vypořádat. To je zádrhel oné jedné dávky, zvyšujete potenciál viru mutovat. Pokud se třeba na podzim už nebudeme chtít očkovat, je jedinou cestou proočkovat co nejvíc lidí. Týká se to i mladých. Vnímám snižující se zájem k očkování obecně, spousta lidí už nevidí důvod nechat se očkovat, a to není dobře. Z tohoto ohledu dává například povolení cestování jen s jednou dávkou smysl, je to motivační.

autoři: Jan Pokorný , als
Spustit audio

Související