Zahradní přístroje vyžadují pravidelnou údržbu. Nezapomeňte je zazimovat.

1. prosinec 2018

Pokud máte zahradu, pro samé sbírání listí a jablek jste možná zapomněli na péči o vaše zahradní přístroje. Po celoročním používání je ale nutné každý stroj na zimu připravit. Ať už se jedná o sekačky nebo vyžínače, vyžadují pravidelnou údržbu. Jenom tak vám dlouho vydrží a na jaře je bez problému uvedete zase do chodu. Ze všeho nejdříve si na zahradě nebo v domě připravte suché a bezpečné místo, kam nemají přístup děti, a kde přístroje uskladníte.

 

Na zahradě většinou máme více přístrojů. Zazimovat je nutné každý

Každý stroj vyžaduje nějakou péči a je nutné ho připravit na zimu. Pokud jsme přístroje používali celý rok, je nutné je minimálně očistit. To se týká elektrických i benzínových přístrojů. Přístroje uskladníme na suchém místě a dohlédněme, aby k nim neměly přístup  děti…U elektrických přístrojů je údržba poněkud jednodušší. U křovinořezu, vyžínače nebo plotových nůžek je nutné důkladně očistit především tu část, kterou sekáme. Je nutné alespoň promazat díly, které se o sebe třou, Lišty plotových nůžek můžeme postříkat konzervačním olejem. Poté otřeme a uložíme na suché místo. Stroje na baterii je důležité uskladnit také. Především musíme baterii umístit do místa, kde nemrzne. Ideální teplota kolem 5°C. Na základní očištění je ideální špachtle nebo kartáč, které odstraní hrubé nečistoty. Hlavně nikdy nemáčejte přístroje vodou…Maximálně můžete použít vlhký hard, ale je nutné následně vše otřít do sucha a dát pozor, aby tam voda nezůstala. Takto můžeme očistit nůžky, ale náročnější je sekačka.

Ideální je svěřit sekačku do autorizovaného servisu

U sekačky je nutné kromě očištění sundat nůž a znovu ho nabrousit. Nůž je nutné následně vyvážit. Když nebude vyvážený, sedačka může vibrovat. To způsobí povolení různých šroubů a je možné, že dojde až k poškození. To vše stačí k údržbě sekačky elektrické.

Benzínová sekačka je z hlediska údržby náročnější. Aspoň jednou za rok je nutná výměna oleje. Ale i tady začneme u vyčištění sekačky svrchu a zespoda. Důležité je ale i očistit i prostory, které nejsou běžně přístupné. Je to okolí klínového řemene. To je opravdu náročné a v tomto případě je lepší vše svěřit autorizovanému servisu, kde řemen rovnou seštelují a napnou. V servisu sundají také nůž, nabrousí ho a opět vyváží. Vyčistí vzduchový filtr a promažou lanovody, ložiska a klouby. Běžně se také kontrolují zapalovací svíčky, které je nutné očistit, případně vyměnit za nové.

Naprosté minimum zvládne každý

Ze sekačky odstraníme benzín a výměníme olej. Ideální je na olej použít odsávačku, odsajeme starý olej a naplnime novou olejovou náplní. Promažeme alespoň základní lanovody pojezdů a plynu. A nezapomeneme vyčistit vzduchový filtr – papírový vyklepeme a  molitanový vypereme v saponátové vodě. Měli bychom zkontrolovat nůž, měl by být ostrý a vyvážený. A pozor na důkladné připevnění nože zpět, Používá se momentový klíč, který zajistí, že je nůž správně utažený. Pokud v sekačce zapomeneme benzín, můžeme mít na jaře problém sekačku nastartovat. Benzín ideálně odstraníme stejným způsobem jako olej – odsávačkou. Můžete také zvolit jiný méně bezpečný způsob - nalít naopak plnou nádrž benzínu tak, aby tam nebyl vzduch. Nádrž zavřeme a necháme do příštího roku.

Přístroje, které vyžadují obzvláštní pozornost

Velkou pozornost věnujte především zazimování dvoutaktních strojů. Nejčastěji se může jednat o motorové pily nebo křovinořezy. U těchto strojů je benzín namíchaný s olejem. Je tedy obzvláště nutné, aby tato směs v přístroji nezůstala přes zimu a neměli bychom jí v přístroji zapomínat ani na delší dobu.

 

Spustit audio