Žádný Krteček, „lulda“ nebo „žemlička“. Duo docentky mluví o sexu stand-upem

11. leden 2021
Šeptem

„Jednou jsme si nachystaly konferenční příspěvek o odpůrcích sexuální výchovy. A ten se nám tak povedl a byl tak zábavný, že jsme si říkaly, že by stálo za to s tím vystupovat,“ vrací se k nápadu vytvořit stand-up dvojici socioložky Kateřina Lišková a Lucie Jarkovská. Jako Duo docentky ve vystoupeních už přes dva roky kloubí osobní příběhy, historky a především výsledky svých bádání o genderu, sexuální výchově nebo sexualitě v období socialismu.

Jak souvisí spokojené manželství, orgasmus a dělba práce v domácnosti? Proč Krteček nepatří do sexuální výchovy, podobně jako „pindík“, „šulda“ nebo „žemlička“? Pokud tedy ze svých dětí chcete vychovat sebevědomé jedince s pozitivním vztahem k sexu a vlastnímu tělu… Třeba i na tyhle otázky dává jeden ze stand-upů Dua docentky odpovědi. 

Lucie Jarkovská a Kateřina Lišková (Duo docentky)

„Každý si v těch vystoupeních najde svoje. A v lidech často zarezonují úplné jednotlivosti, díky kterým vidí větší kontext, třeba i historicky,“ říká Kateřina a vzápětí upozorňuje na kontrast mezi progresivními sexuálními výzkumy a tuhou totalitou zejména 50. let minulého století.

Podle Lucie stand-up často publiku pomáhá se uvolnit a třeba si i uvědomit vlastní tabu. Možnost sdílet obavy nebo napětí je podle ní zásadní i v oblasti školní sexuální výchovy. „Častá otázka teenagerů je, jestli jsou OK, jestli jsou jejich pocity v pořádku. Možná toho na jedné straně vědí víc než učitelky, ale není to jen o tom vědět, ale hlavně prožít.“

Čemu se při sexuální výchově rozhodně vyhnout? A jaké jsou oblíbené stand-up komičky a komici Dua docentky? Poslechněte si celý podcast včetně ukázek ze stand-up vystoupení!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.