Začnou z brněnských ulic mizet rychleji nepojízdná auta? Pomoci má chystaná změna zákona

Dlouhé kroužení po sídlišti a hledání parkovacího místa. To je situace, kterou řidiči na brněnském sídlišti Lesná důvěrně znají. Některá místa přitom dlouhodobě zabírají na první pohled nepojízdná auta.

Jejich odstraňování z ulic se zatím příliš nedařilo. Zatímco v Brně strážníci označili zhruba dvě stovky vraků, odstraněno jich nakonec kvůli složité administrativě bylo jen pár desítek. To by se mělo změnit díky novele zákona, kterou teď bude schvalovat Senát. Podle ní je za vrak považován každý vůz, který má propadlou technickou déle než půl roku.

„Autům schází technická kontrola, mnohdy je propadlá víc jak tři roky, některým schází celé SPZetky. Máme tady i jeden sběratelský kousek, kterému schází kolo a je jen zapřený o stráň.“ Pan Jakub má kvůli hledání parkovacího místa na sídlišti Lesná odstavená auta zmapovaná velmi dobře.

Právě propadlá technická kontrola má být důvodem, proč může být auto odtažené. To oceňují například brněnští strážníci. „Pro strážníky by mohlo být díky novelizaci snadnější určit, které vozidlo skutečně vrakem je, protože to bude jednoznačně definované časovou lhůtou technické kontroly. Otázka je potom, jak budou nastaveny další lhůty, protože vše nasvědčuje tomu, že by následovaly další dva měsíce, které by měl provozovatel využít k tomu, aby vrak odstavil,“ říká mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Každoročně městští policisté v Brně prověřují čtyři stovky údajných vraků, zhruba polovinu tak označí a snaží se kontaktovat majitele. Když se jim to nepovede, obrací se na Brněnské komunikace. „Nedá se říci, že by některá městská část v počtu vraků vyčnívala,“ říká mluvčí komunikací Vladimíra Navrátilová. „V loňském roce jsme zaznamenali, nikoliv však odstranili, nejvíce vraků v městské části Brno-střed a Brno-jih.“

V současné době je možné odstranit ze silnic a parkovišť jen vozy se silně poškozenou karoserií nebo bez motoru.

autor: ahe
Spustit audio