Začínající lékaři mají v Olomouci jedinečnou šanci získat perspektivní pracovní místo

26. leden 2017

Začínající lékaři mají v Olomouci šanci získat zajímavé uplatnění, které je navíc spojeno s vědeckým výzkumem. Nabízí ho olomoucká univerzita spolu s místní fakultní nemocnicí. Jejich projekt je v Česku ojedinělý.

Absolventy medicíny nebo lékaře-juniory láká mimo jiné i tím, že získají plný pracovní úvazek.

Mladý uhlazený lékař Viktor Palla se loučí s dalším pacientem. V absolventském programu je půl roku. Částečně na kožním, teď sedí v ordinaci kliniky tělovýchovného lékařství. Splnil si tak svůj sen.

„Já jsem původem z Bruntálu, ale do Olomouce jsem se vždycky toužil dostat na školu. Když jsem si vybíral, tak to byla medicína. Vybral jsem si tedy Olomouc, protože to pro mě byla srdeční záležitost a chtěl jsem tady potom i zůstat, takže to se mi splnilo,“ říká.

V čem je absolventský program pro lékaře v Olomouci jedinečný? Současně se musí věnovat i vědě. Viktor Palla na tématu teprve pracuje. Udělá prý vše, aby se v Olomouci udržel: „Chci pokračovat dále na klinice, zůstat tady co nejdéle, co to bude možné.“

Na mladého lékaře se přišla podívat i garantka absolventského projektu Eliška Sovová. Podle ní mají šanci jen ti nejlepší studenti.

„Lákáme je na to, že dostanou celý úvazek, což v některých nemocnicích v minulé době nebylo úplně zvykem. Mladí lékaři nastupovali třeba na 0,1 úvazku s tím, že stejně pracovali osm hodin,“ vysvětluje.

V praxi se podle ní vybraní lékaři osvědčili.

„První rok jsme nabrali téměř padesát absolventů, skoro všichni tady zůstali a jsou výbornou součástí týmu, vedení na ně pěje jenom chválu. To znamená, že se nám podařilo vybrat opravdu ty nejlepší,“ dodává.

Zájemci o letošní absolventský program mají šanci už jen do konce ledna. Nejčastější poptávka bývá o obory kardiologie, pediatrie, ortopedie nebo intenzivní medicínu.

autor: bam
Spustit audio