Začínají další komplikace v brněnské dopravě. Na trati i na dálnici D1.

Ode dneška nepojedou žádné vlaky z Brna do Náměště nad Oslavou. Výluka se přidává k ostatním, které toto léto komplikují dopravu v Brně. A další potíže přibudou i na D1.

Cestování vlakem v Brně se ode dneška ještě víc zkomplikuje. Necelé dva týdny už platí série letních výluk na hlavním nádraží, které ovlivňují hlavně směry na Tišnov a na Blansko. Ode dneška nepojedou žádné vlaky ani do Náměště nad Oslavou.

Železničáři modernizují asi 45 kilometrů tratě. Práce trvají už téměř rok a až do včerejška ovlivňovaly pouze rychlíky, které byly nahrazené náhradními autobusy.

Ode dneška se ale trať pro vlaky uzavře úplně a tak namísto osobních vlaků linky S4 budou jezdit autobusy. Celá výluka skončí 30. června.

„Veškeré informace budou samozřejmě uvedeny v hale hlavního nádraží. Chtěl bych upozornit pouze cestující, kteří budou odjíždět z Brna směr Zastávka, že je pro ně určeno stanoviště na Uhelné. Pro ty cestující, kteří pojedou dále a počítají s tím, že pojedou rychlíkem, pro ty je určeno stanoviště před hlavním nádražím,“ přidává podrobnosti Květoslav Havlík ze společnosti Kordis, která má na starosti koordinaci hromadné dopravy na jihu Moravy.

Vlaků z Brna směrem na Moravské Bránice, které jedou část své cesty po stejných kolejích, se tato výluka nedotkne.

Už teď vlakovou dopravu přes Brno ovlivňuje velká výluka. Od minulé soboty železničáři pracují třeba na takzvaném Pražském viaduktu severně od hlavního nádraží. Změny se dotkly regionálních vlaků i mezistátních expresů, které zastavují namísto hlavního na takzvaném dolním nádraží. Odtud potom jezdí do centra města kyvadlová autobusová doprava. Teď přes léto jezdí kvůli pracím na železnici asi dvě třetiny vlaků přes Brno jinak než podle běžných jízdních řádů.

Další uzavírka mezi Brnem a Vyškovem

Další omezení ale začíná i na dálnici D1 u Brna. Mezi 204. a 210. kilometrem silničáři modernizují dálnici. A dnes začínají nejnáročnější etapu této opravy. Veškerá doprava se bude muset vejít jen na jednu polovinu dálnice.

Řidiči ve směru z Vyškova do Brna tento úsek projedou jen jedním jízdním pruhem. Rekonstrukce tohoto úseku dálnice D1 skončí v polovině prázdnin.

„Je to úplně poslední opravovaný úsek v rámci celého úseku mezi Brnem a Vyškovem a od této doby se potom bude jezdit mezi Brnem a Vyškovem po zcela nové dálnici,“ říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

autor: jel
Spustit audio