Začíná Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka. Přinese také jednu světovou premiéru

29. květen 2022

Zahajovací koncert v Domě kultury města Ostravy dnes večer otevře Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka. Až do 1. července přinese na různých místech v kraji na tři desítky koncertů, besed a výstav. Představí časem prověřená díla, moderní trendy v klasické hudbě, ale také folklór a jazzovou hudbu. Na festivalu zazní také jedna světová premiéra.

„Festival mne požádal o skladbu pro sólovou flétnu a smyčce v rámci zhruba 18 až 20 minut. Byla jsem velmi potěšena, protože je to velmi příjemná instrumentace,“ říká skladatelka a klavíristka Irena Szurmanová, která napsala na objednávku festivalu skladbu Proutek z pařezu.

Skladba pro příčnou flétnu a smyčcový orchestr je inspirována jarem, ale i biblickým proroctvím. „Miluji tohle roční období, je to každoroční zázrak. A spojilo se mi to k sobě – tenhle starozákonní verš, že ze suchého pařezu vyroste zelený proutek,“ dodává Szurmanová.

Skladba poprvé zazní 12. června na hradě Hukvaldy v rámci cyklu Pocta krásám přírody.

Jak říká ředitel Jaromír Javůrek, festival má být hlavně prostorem pro setkávání nejen národností, ale i různých generací  a přístupů k hudbě. Kromě klasické hudby zazní třeba i jazz. Například pianistka Beata Hlavenková, nebo Robert Balzar trio. Posluchači uslyší také vítězné skladby  účastníků soutěže mladých skladatelů Generace. „Kromě těchto mladých autorů připomínáme ty, kteří byli s tímto krajem bytostně spojeni – konkrétně Ilja Hurník a Jožka Matěj,“ říká Javůrek.

Festival zahájí už tradičně Sinfonietta Leoše Janáčka. Kromě ní i Koncert D dur pro hoboj od Richarda Strausse. „Zahajovací koncert bude výjimečný ne tím, že ho zahájí náš rezidenční orchestr – SOČR, ale přijede se svým šéfdirigentem Alexandrem Liebreichem, který bude poprvé v Ostravě. A je to vlastně jeho první a poslední koncert s rozhlasovými symfoniky, protože ve funkci šéfa končí. Ozdobou toho koncertu bude ambasador českého hoboje Vilém Veverka,“ doplňuje Jaromír Javůrek.

Zahajovací koncert v Domě kultury města Ostravy začne dnes v 19 hodin. Další podrobnosti o festivalu najdete na webových stránkách mhflj.cz.

Spustit audio