Začíná Brno Art Week. Nabídne přednášky, workshopy i pohled do zákulisí ateliérů

V Brně začíná dnešním dnem Týden výtvarné kultury, nově přejmenovaný na Brno Art Week. Jubilejní 10. ročník zahájí pořadatelé v 19 hodin v Galerii Pitevna.

Šestidenní festival nabídne řadu workshopů, diskuzí a také výstav na několika místech v Brně. Třeba v Moravské galerii, Fait Gallery nebo v Domě umění města Brna.

Návštěvníci mohou zkusmo vytvořit animaci nebo animovaný film. Cílem je vzbudit zájem veřejnosti o výtvarné umění. Letošní ročník navazuje na 100. výročí Masarykovy univerzity a ptá se na to, jak „učit umění“.

Vystoupí například Luděk Rathouský, který představí tvorbu výtvarné skupiny Rafani. Novinkou letošního ročníku je projekt Open studios – ten dovolí zájemcům nahlédnout do uměleckých ateliérů a pracoven.

„Akce je zaměřená především na studenty a lidi, kteří se zajímají o umění. Letošní ročník cílí také na pedagogy, kteří mohou navštívit odborné kolokvium o výuce umění,“ řekla za organizátory Irena Točíková. Většina akcí je zdarma, na některých místech si návštěvník zaplatí za použitý materiál, například při výuce kresby.

autor: Petr Uhlíř | zdroj: ČTK
Spustit audio