Zacházení s odpadem, souhrn

28. březen 2007
Vaše téma

Vaše téma se soustředilo na odpadky. Zkoumali jsme co a jak třídit, co se dá z odpady dělat. Varovali jsme ty, kteří chtějí založit černou skládku, že je čekají pokuty v řádů statisíců korun a nabídli jsme řadu dalších informací. Dobře známé zvuky skla, papíru a plastů. Ano, většina lidí dnes třídí, a to je dobře. Také díky tomu se Česká republika dostala mezi jedničky ve třídění v Evropské unii.

Co nám Čechům jde také dobře, je plodění všemožného odpadu, i když otázka je, jestli je to chvályhodné. Každý z nás vyhodí ročně přes dvě stě kilogramů odpadů a zhruba třetina z toho je tříděný odpad. V reakcích na Vaše téma jste se nás ptali hodně na tetrapacky. U řady z vás na ně chybí popelnice, a tak se ptáte, jestli je možné je házet do kontejnerů na papír. Když tak trochu předběhnu v odpovědi Petra Zvejšku z pražských služeb, tak rovnou mohu říci, že ne.

Petr ZVEJŠEK, pražské služby:
Je to každopádně škoda, protože ten tetrapack se dále využívá a pokud nám to naháží do toho papíru, tak tam to prostě zůstane v tom zbytkovém odpadu, protože v papíru to nesmí zůstat, protože jsou tam v té krabici i složky jako hliník a umělá hmota.

Jiří KOKMOTOS:
A zůstaneli v nějakém z obalů třeba džus nebo mléko, pak se znehodnotí celý obsah kontejneru a ten se pak nemilosrdně spálí, i když samotné spalování odpadů může být docela dobrou ekologickou záležitostí, jak potvrzuje i pražský radní Petr Štěpánek.

Petr ŠTĚPÁNEK, pražský radní:
V létě v podstatě není odbyt pro teplo z té spalovny, tak se chystá výstavba kogenerační jednotky, to znamená, že spalovna se stane zároveň elektrárnou a tím se i ten odpad stane vlastně druhotným zdrojem energie.

Jiří KOKMOTOS:
Pražská spalovna si pak bere příklad z té v Pardubicích, kde mají takzvaný bioreaktor.

Petr ŠTĚPÁNEK, pražský radní:
Co se týče kompostace, tak po vyhodnocení pilotních projektů z letošního roku začneme pro rok příští s výstavbou bioreaktoru v Malešicích tak, aby v letech 2009 a 2010 se daly spustit plošné projekty kompostace.

Jiří KOKMOTOS:
Tím chtěl Petr Štěpánek říci, že i z námi vyhozených šlupek od banánů nebo jiných kuchyňských zbytků nebo ze zahradního odpadu se dá ještě získat například elektrická energie, takže by naše budoucnost nakonec přeci jen byla v našich odpadcích?

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu