Začala oprava vodovodu zásobujícího Brno pitnou vodou

Dělníci začali s opravou Vírského oblastního vodovodu v Drásově. Jeden z hlavních zdrojů pitné vody pro Brno je na několika místech poškozený. Při haváriích z něho vyteče několik milionů litrů vody. Dodávku ale nelze zcela zastavit a technici musejí připravit 400 metrů dlouhou odbočku z hlavního přivaděče – takzvaný bypass.

„To co vidíte v dálce, tam bude pracovní čelo. V tom místě přerušíme vodovod o průměru 1 400 milimetrů. Vsadíme tak tlakovou zátku, ze které poteče voda do toho bypassu.“ Podle hlavního stavbyvedoucího Petra Nopa je finální odklonění Vírského vodovodu naplánováno na konec zimy. Potrubí je totiž potřeba zajistit, aby vydrželo velký tlak vody. Do té doby pitná voda poteče současným přivaděčem. 

Dělníci připravují upevnění takzvané zátky. Nasadit ji na stávající vodovod plánují na konci zimy

„Až se nám podaří bypass celý zkompletovat, musíme ho odzkoušet tlakově, napustíme vodou, že žádný svár neteče, pak ho musíme vydezinfikovat, odebrat vzorky. Provozovatel odstaví celý vírský vodovod a my během třicetihodinové odstávky provedeme to zašpuntování, laicky řečeno,“ vysvětluje Petr Nop.

Nové potrubí z Francie

Zátka bude zpevněna deset metrů vysokými piloty v zemi. Musí odolat síle, jako kdyby na ni tlačilo 140 tun. Poškozený Vírský vodovod dělníci vykopou a nahradí novým potrubím dovezeným z Francie, které přiveze celkem padesát kamionů.

Podle předsedy svazku Vírského oblastního vodovodu Vladimíra Šmerdy z ODS, který kandiduje v krajských volbách, ale čtyři sta metrů dlouhý úsek u Drásova není jediným poškozeným místem vodovodu. 

„Celkem 14 kilometrů, ta cena 70 milionů za úsek 390 metrů je obrovská. Máme na to ale několik let. Pro nás je naprosto zásadní opravit okolí Drásova. Kousek od nás je zastavěné území a máme obavy, aby to v tomhle území něco nezpůsobilo.“ Při každé havárii totiž do polí vyteče až 15 milionů litrů pitné vody.

Takto vypadá zátka na Vírský oblastní vodovod. Musí odolat síle, jako kdyby na ni tlačilo 140 tun

Náklady na opravu

Náklady na opravu si svazek rozdělí s Ministerstvem zemědělství. Vírský vodovod je totiž jedním z vybraných, na jehož opravě by se stát měl podílet. „Je jedním ze sedmi vytipovaných pilotních projektů, které jsou v celkové hodnotě zhruba 700 milionů korun. Očekáváme, že do roku 2030 bude nutné takto investovat zhruba 20 miliard korun,“ pokračuje mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. 

Oprava by měla být hotová příští rok v květnu. Vírský oblastní vodovod je spolu s dvěma Březovskými vodovody jedním z hlavních zdrojů pitné vody pro Brno a okolní obce. Jeho úplné zastavení by zkomplikovalo dodávku pitné vody stovkám tisíc lidí.

autor: Petr Tichý
Spustit audio