Zabití kriticky ohrožené šelmy je neomluvitelné. Bude pátrání po střelci, který smrtelně zranil rysa Oldu, úspěšné?

15. květen 2020 17:15

V Česku se zatím střelce na velké šelmy dopadnou nepodařilo

Pytláci v Javorníkách postřelili devítiletého rysa Oldu.

Po odchytu nedaleko Huslenek vyhublé a vystresované zvíře uhynulo. Jde už o několikátý případ. Jak citelná je to ztráta pro rysí populaci v Beskydech, říká koordinátor monitoringu šelem z Hnutí DUHA Michal Bojda.

„Upytlačení rysa považuji za nepochopitelný a odsouzeníhodný čin. A samozřejmě to má velice negativní vliv na křehkou rysí populaci, která se vyskytuje na moravsko-slovenském pomezí,“ řekl Bojda.

Čtěte také

Rys dostal jméno Olda, jak dlouho už jste o něm věděli, jak dlouho jste ho pozorovali?

Tohoto rysa jsme poprvé zaznamenali na slovenské straně Javorníků na fotopastech v zimě v roce 2012 jako odrostlé mládě. Od té doby až skoro do dnešních dnů jsme ho zachytili na více než osmi stovkách snímků na různých místech Javorníků.

Jaký byl jeho život?

Zejména díky monitoringu víme, že se pohyboval na velkém území o rozloze několika stovek kilometrů čtvrtečních, v podstatě po celém javornickém hřebeni na moravské i slovenské straně hor. Před několika lety dokonce podnikl jeden výlet v době páření až do Kysucké vrchoviny, kdy musel nejdříve překonat frekventovanou silnici vedoucí z Žiliny do Čadce, po které denně projede 10 tisíc automobilů, poté se ale vrátil zpět do Javorníků. Na základě genetických rozborů z trusu víme, že byl otcem několika rysích mláďat.

Bývá obvyklé, že se rys v divočině dožije takového věku?

Rysové se mohou ve volné přírodě dožít i více než deseti let. Samozřejmě jsou tam různé limitující faktory. V dnešní době mezi to můžeme zařadit i úmrtnost rysů na silnicích a železnicích, a teď jsme toho svědky i pytláctví. Ale nemusí to být jenom tyto vlivy, rys loví divokou zvěř, takže může dojít k nějakému zranění i při tom lovu. Co ale víme, jenom málo rysů na moravsko-slovenském pomezí se dožívá takového věku, jako se dožil právě rys Olda. Většinou nám z fotopastí mizí během dvou, tří, čtyř let a můžeme se jenom domnívat, co je toho příčinou.

Není to poprvé, kdy pytlák vystřelil na rysa, jaké případy v minulosti evidujete?

Od roku 2000 se jenom v Beskydech jedná už o čtvrtý případ. O dalších případech se dozvídáme se zpožděním několika let, kdy se k nám dostane nějaká neověřená informace, která nám zapadá do té skládačky, že někde z fotopasti nám před pár lety vypadnul nějaký rys. Ale tady nejsou žádné důkazy, aby se mohlo stoprocentně říct, že ten rys zemřel rukou pytláka.

Pytláci ale nestřílí jenom na rysy, jaké další velké šelmy jsou ohroženy?

Kromě rysů jsou to i vlci. Jeden takový případ máme z Mělnicka, kde byl nalezen postřelený vlk. A ze Slovenska máme případy medvědů, kteří mají amputovanou některou z končetin, což je důsledkem chytání těchto zvířat do želez. A i tady na Moravě jsme našli zbytky upytlačeného medvěda v roce 2000 u řeky Ostravice.

Podali jste trestní oznámení na neznámého pachatele, co si od toho slibujete?

Doufáme, že policie vyvine opravdu velké úsilí při hledání pachatele tohoto trestného činu a doufáme, že pytlák bude dopaden a spravedlivě odsouzen.

Podařilo se vůbec někdy v minulosti pytláka dopadnout?

V České republice se zatím pytláka velkých šelem dopadnout nepodařilo. Což nevrhá dobré světlo na orgány činné v trestním řízení a naopak to utvrzuje pachatele pytláctví v jejich beztrestnosti, takže věříme, že tentokrát tomu bude trošku jinak.

Jaké kusy tvoří tu rysí populaci v Beskydech, kolik z nich jsou dospělí a kolik mláďata?

V letošní zimě jsme na fotopastech zaznamenali 12 dospělých a osm mláďat, teď tedy aktuálně o jednoho dospělého rysa méně.

Jakou šanci mají beskydští rysi na rozšíření svých řad, jak úspěšně se množí?

Rys je jedinou ze tří šelem, které tedy aktuálně v Beskydech žijí, která se u nás pravidelně rozmnožuje. Každý rok se nějaká mláďata rodí, ale je třeba říci, že je tam velká přirozená úmrtnost těch rysích mláďat. Udává se, že jenom 50 procent rysích mláďat se dožívá prvního roku života. A zrovna v těchto dnech ti jednoletí rysové mají nejtěžší etapu v životě, protože se osamostatňují a musí si najít nový domovský okrsek, když opustili matku, musí si sami obstarávat potravu a zdolávat nástrah, které je v přírodě i mimo ni čekají. Takže teď dochází k úmrtí těch mladých jedinců.

Kolik rysů vůbec v Česku žije?

V celé České republice odhadujeme, že žije kolem stovky rysů, největší populace žije v jihozápadních Čechách v oblasti Šumavy a Bavorského lesa, a potom jsou to rysové, kteří žijí tady na Moravskoslovenském pomezí. Jinde je ten výskyt spíše náhodný.

autoři: Andrea Kratinová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související