Zabijačkový guláš, Škvarkové placky a bezlepkové Cikánské kuřecí řízky

Zabijačkový guláš
(recept zazněl v Apetýtu plus 25.února 2006)
800 g masa z laloku, 400 g libového vepřového masa z plece, 300 g masa z bůčku, kousek slezinky, jazyka, ledvinky, 4 - 5 cibulí, 4 lžíce sádla, 2 lžíce mleté papriky, sůl, mletý pepř, kmín, 1 - 2 stroužky česneku, 4 - 5 lžic hladké mouky, vývar na podlití

V rozehřátém sádle osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso, osmahneme ho, pak zalijeme vývarem, osolíme, přidáme koření a za stálého podlévání vodou zvolna vaříme, až maso změkne. Šťávu necháme vysmahnout, zaprášíme moukou a tu opražíme. Zalijeme ji přiměřeným množstvím vývaru, přidáme utřený česnek, mletou papriku rozpuštěnou ve lžíci sádla, rozemletý kmín a zvolna vaříme, až je maso zcela měkké. Hotový zahoustlý guláš podáváme s chlebem.

Škvarkové placky
(recept zazněl v Apetýtu 27.února 2006)
500 g polohrubé mouky, 300 g škvarků, 1 vejce, asi 2 dl mléka, 15 g droždí, sůl

Smícháme nahrubo pokrájené škvarky, prosátou mouku (část ponecháme stranou na posypání), vejce, droždí rozmíchané ve vlažném mléce a sůl. Směs propracujeme v míse na vláčné těsto. Necháme v teple vykynout, vyválíme plát tlustý asi 1 centimetr a pomocí tvořítka (může to být sklenice) vykrajujeme placky. Rovnáme je na plech, ozdobně propícháme vidličkou a ve vyhřáté troubě pečeme dočervena.

Cikánské kuřecí řízky (bezlepkové)

3 kuřecí prsní řízky, 3 cibule, 3 vejce, Solamyl, sůl, pepř, polévkové koření Solčanka, Tamari omáčka

Kuřecí prsní řízky omyjeme a nakrájíme na nudličky, přidáme na proužky nakrájenou cibuji, 3 vejce, 1 lžičku soli, pepř, zaprášíme Solamylem a dochutíme. Vše promíchám a vzniklou směs naběračkou vkládáme do rozpáleného oleje. Řízečky smažíme po obou stranách. Podáváme s bramborovou kaší, kompotem nebo zeleninovým salátem. Vhodné jsou také brambory s oblohou, kečupem nebo tatarkou Heĺlmanns. Chutnají i za studena s bezlepkovým chlebem. Náš tip: použijte sypké polévkové koření Solčanka a omáčku Tamari. Řízky můžeme smažit hned, nebo je necháme zaležet v ledničce na druhý den. Množství směsi ze 3 řízků vystačí pro 4 člennou rodinu.

Recept Apetýtu

Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz


FoodLife.cz