Zabijačka - klasika a její moderní proměny se vzpomínkami posluchačů

V tomto čase, tedy období masopustním, nemůže na pořadu dne chybět zabíjačkové téma. A pomohli k tomu i samotní posluchači, protože po telefonu přidali i své vzpomínky a tipy.

Zabíjačka k našemu kraji a této roční době zkrátka patří a i když je skladba toho, co jíme my dnes a kdysi naši předkové, jiná, stojí tu a tam propojit dávné tradice a zkušenosti se současností. Nezapomeňte si také poslechnout telefonické vzkazy a vzpomínky posluchačů, kteří zavolali Petrovi Stupkovi přímo do vysílacího studia.

A k tomu přidáme i recept na čtyři porce zabijačkového prejtu z Valašska.

Ingredience
  • 250 g vařeného vepřového ovaru,
  • 100 g vepřových jater,
  • 100 pohanky lámanky,
  • 100 g syrových brambor,
  • 80 g cibule,
  • 80 g sádla,
  • 400 ml vepřového vývaru
  • a podle chuti – česnek, pepř, nové koření, hřebíček, sůl.

Nejprve do vroucího ovarového vývaru nasypejte pohanku a nechte ji 15 minut spařit. Cibulku osmahněte na sádle do zlatova.

Vepřový ovar, může být tučnější včetně kůže, semelte spolu s vepřovými játry. Do něho následně přimíchejte opečenou cibuli, spařenou pohanku, jemně nastrouhané syrové brambory a samozřejmě směs ochuťte lisovaným česnekem, kořením a solí.

V případě potřeby můžete směs trochu zahustit strouhaným chlebem nebo žemlí. Vše pak pečte v sádlem vytřené nádobě 30 – 40 minut. Podávejte s kysaným zelím a bramborami.

Kuchařské čarování si poslechněte online, nebo si je stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

autor: Petr Stupka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.