Za smrt čtyř dívek při rallye v Lopeníku policie navrhla obžalovat pět lidí

20. srpen 2018 11:36

Policie navrhla obžalovat pět lidí za tragickou nehodu při rallye v Lopeníku na Uherskohradišťsku, kde v roce 2012 zabil závodní vůz čtyři dívky.

Dnes to uvedla Česká televize. Obžalobě dosud čelil pouze traťový komisař Petr Plášek.

K němu nyní zřejmě přibyli šéf závodu Petr Bujáček a tři lidé z automobilové federace, jež policie stíhá od loňska.

"Můžu potvrdit, že mi policie předala spis s návrhem na podání obžaloby. Týká se pěti lidí, jednoho traťového komisaře a čtyř osob, které se podílely na organizaci závodu," řekl bez dalších podrobností státní zástupce Tomáš Pindur.

Pět let od tragédie, která otřásla Lopeníkem. Soudy zatím nerozhodly o viníkovi

Místo sobotní tragédie v Lopeníku

Už pět let uplynulo od tragické nehody při automobilového rallye v Lopeníku na Uherskohradišťsku. Zatím se ale pořád neví, kdo nehodu zavinil. Čtyři dívky od sedmi do dvaceti let při závodech zabilo závodní auto, které vyjelo z trati.

Soudy se případem zabývaly několikrát, pravomocný rozsudek však dosud nevynesly. Tragédie, při které zahynuly dívky ve věku sedm, 18, 18 a 20 let, se stala 10. listopadu 2012.

Pořadatel podle původních zjištění policie nepochybil. Obviněn nebyl ani řidič, advokát Michael Bartončík, který jel závod na uzavřené trati, byť podle policie se na nehodě kromě větru podepsala i jezdecká chyba.

Vůz byl podle majitele, jenž ho řidiči pronajal, v pořádku.

Okresní soud v Uherském Hradišti předloni dospěl k závěru, že komisař Plášek pochybil, když dívky z nebezpečného místa nevykázal. Dostal osmnáctiměsíční podmíněný trest.

Brněnský krajský soud ale rozsudek zrušil a věc vrátil k došetření státnímu zástupci. Odvolací soud poukázal na údajná pochybení pořadatelů, kteří nezajistili bezpečnost diváků. Pláškovo pochybení označil krajský soud za marginální. Pořadatelé se podle tohoto soudu nepostarali o to, aby lidé v Lopeníku o závodech věděli a znali riziková místa. Školení traťových komisařů odvolací soud označil za zcela nedostatečné.

Plášek byl znovu obžalován v květnu 2017. Kauzu měl opět řešit uherskohradišťský okresní soud. Žalobce však loni na podzim obžalobu od soudu stáhl a policii nařídil, ať okolnosti nehody znovu prošetří.

autor: Michal Sladký | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související