Za nedůvěrou zdravotníků v očkování je nedostatek informací, domnívá se Pokorná z Masarykovy univerzity

1. únor 2023

Podle čerstvého průzkumu Národního institutu SYRI se objevuje nedůvěra v očkování nejen u laické veřejnosti, ale i u některých zdravotníků. Co stojí za tímto fenoménem?

„Výzkum, který jsme prováděli, je jedním z řady výzkumů. V tomto konkrétním se jednalo o 341 dotázaných zdravotnických pracovníků a zhruba 8 % z nich vyjádřilo nedůvěru k očkování,“ vysvětluje Pokorná.

Andrea Pokorná, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity

Soubor 341 zdravotníků versus přibližně čtvrt milionu v celé republice. Je tento vzorek opravdu dostatečný a do jaké míry se tam může propisovat třeba statistická chyba? „S vysokou pravděpodobností se jednalo o osoby, které byly motivované k tomu, aby odpověděly. Je to prvotní výzkum v této oblasti, protože se bavíme o výzkumu zaměřeném na tzv. opičí neštovice. Riziko chyby tam určitě je. Díky tomu, že děláme těch studií opakovaně několik za sebou, tak přece jenom jsme schopni odhalit alespoň náladu a postoje u vybrané populace. Generalizovat ale určitě není možné,“ dodává Andrea Pokorná z Masarykovy univerzity.

Hlavní důvody nedůvěry v očkování u zdravotníků?

„Domnívám se, že to je nedostatek informací. Nedůvěra v očkování u zdravotníků je spíše dána tím, že se vyskytují nová onemocnění. S nimi přicházejí nová očkování. U těch tradičních předpokládám, že je zdravotníci jednoznačně podporují a důvěřují jim. Chápou, že je to ochrana, kterou jako tu nejlepší známe ve zdravotnictví. Co se týče těch nových onemocnění, tak je to možná tím, že to onemocnění podceňují, že s ním nemají dostatek zkušeností a možná právě proto očkování pro ně není důležité.“

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do čtvrtka v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Najdete ho na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

autoři: Zdeněk Truhlář , lop
Spustit audio

Související