Za náročný výstup vás rozhledna Babí lom odmění úchvatnými panoramaty severního Brněnska

27. duben 2023

Oblast severně od Brna není nijak extrémně hornatá, přesto nabízí krásná místa v obtížnějším terénu, na která stojí za to se vypravit. Takovým místem je i rozhledna Babí lom nad Lelekovicemi na stejnojmenném skalnatém hřebenu. Náročnější výstup až k věži ocení každý příznivec překrásných vyhlídek. Rozhledna je přístupná po celý rok a zdarma. Před nepřízní počasí ochrání útulna.

Skalnatý hřeben Babí lom byl od pradávna strategickým vyhlídkovým místem na obchodní trasy v nížině. V 19. století si jej oblíbili i turisté a tak na něm kolem roku 1870 vznikly za přispění místní sekce Rakouského turistického klubu hned dva objekty. Na severním cípu dřevěná trámová rozhledna nesoucí jméno brněnského starosty Rohrera, na jižním dřevěný Ripkův pavilon. Náročným povětrnostním vlivům čelily obě stavby až do druhé světové války, kdy zanikly.

Místo bylo ale turisty natolik oblíbené, že padlo rozhodnutí postavit zde rozhlednu kamennou. O záměr se výrazně zasadil lelekovický rodák Dr. Albrecht a také Československý svaz tělesné výchovy. Jako vhodnější místo byl pro stavbu vybrán jižní cíp hřebenu a tak na místě původního Ripkova altánu vznikla patnáctimetrová betonová věž podle návrhu brněnského architekta Mojmíra Korvase.

Díky neuvěřitelně náročné a vyčerpávající práci členů lelekovického Sokola, kteří museli do obtížně přístupné oblasti vlastními silami dopravit 70 kubíků písku, 30 kubíků kamene a mnoho železných konstrukčních dílů, vznikla krásná rozhledna, schopná odolávat těžkým povětrnostním podmínkám. Veřejnosti byla předána 15. května 1961.

O řemeslné zručnosti předků a kvalitě tehdejších materiálů svědčí to, že rozhledna na Babím lomu donedávna vyžadovala jen menší pravidelnou údržbu. I poctivé materiály ale mají životnost omezenou, a tak si i tato stavba po 60 letech vyžádala zásadnější rekonstrukci. Ta byla svěřena odborné firmě. Nicméně nedostupný terén pro jakoukoli těžší techniku, včetně dopravy, si opět vyžádal vlastnoruční pomoc dobrovolníků z řad místního Sokola, ale i dalších obyvatel. Náročná oprava se mimořádně vydařila a tak v roce 2022 rozhledna na Babím lomu opět zazářila novotou.

Brno i Alpy

Rozhledna nabízí hned dvě vyhlídková místa. U paty rozhledny je terasa, ze které je krásně vidět nejbližší okolí, včetně Lelekovic, Brna nebo Kuřimi. Na horní vyhlídkové plošině na vrcholu věže se pak otevírá úžasné panorama do všech světových stran. Severně hřbet Babího lomu, Drahanská vrchovina, východně Moravský kras, západně lze spatřit chladící věže dukovanské elektrárny a jižně nejen Brno, ale také Pavlovské vrchy a za ideálního počasí i vrcholky Alp u Vídně.

Rozhledna je přístupná celoročně a zdarma, je ale třeba počítat s náročnějším terénem, zvláště při závěrečném výstupu k věži po skalnatém povrchu. Vhodná je pevná turistická obuv a odpovídající kondice. Navíc je potřeba dbát zvýšené opatrnosti, protože i pro zásah záchranářů je terén velmi špatně dostupný.

Rozhledna Babí lom nabízí také skromnou útulnu, pokud by se náhle změnilo počasí, v krajním případě zde mohou výletníci přečkat i noc. Velkým přáním stavitelů i místních obyvatel je, aby se zde návštěvníci chovali ohleduplně, udržovali čistotu a neničili stavbu vandalstvím, aby rozhledna zůstala krásným a oblíbeným místem i pro další generace.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.