Za Grand Prix v Brně může napsat tečku insolvence, ve hře je i 15 tisíc nevrácených vstupenek

Spolek pořádající v Brně motocyklovou Grand Prix může jít do insolvence. Dluží i celkem 30 milionů korun tisícům majitelů nevyužitých vstupenek na závody.

Po zástupcích Brna dnes na možné vyhlášení insolvence kývli i zástupci druhého zakladatele spolku, tedy Jihomoravského kraje. Historie Grand Prix v Brně tak po sedmdesáti letech končí.

Spolek dluží asi 27 milionů korun společnosti Dorna, která uděluje licence k závodům, a dále se pře se zástupci automotodromu o částku 50 milionů korun za nájem a opravy okruhu. A dluží také 30 milionů korun lidem, kteří si koupili vstupenky na loňský ročník, který se jel bez diváků.

  • Spolek Brna a Jihomoravského kraje převzal pořádání Grand Prix poté, co v ní kvůli ztrátám odmítl pokračovat brněnský automotodrom.
  • Celkem se pod garancí spolku konaly závody pětkrát, naposledy v roce 2020. Vždy je doprovázely diskuse o výši dotací zejména ze státní pokladny a o daňovém přínosu, který závody mají.
  • Kvůli pandemii koronaviru se minulý rok jely závody bez diváků. Promotér závodů Dorna proto snížil zalistovací poplatek za loňskou licenci z původních zhruba 110 milionů korun na asi 27 milionů korun.
  • Navíc se nad rámec původní pětileté smlouvy mělo jet i letos, s diváky a za částku asi 162 milionů korun za oba ročníky. Dorna ale pro letošní ročník požadovala opravu dráhy, která by přišla asi na sto milionů korun. Na to město ani kraj neměly peníze. A pokud by dohoda byla i na další roky, zvýšil by se zalistovací poplatek na téměř čtvrt miliardy korun ročně.

Radnice chce pomoci majitelům vstupenek

O vyrovnání s přibližně patnácti tisíci návštěvníků se chce pokusit přímo město Brno ve spolupráci s krajem. Cílem je, aby je insolvence přímo nezasáhla.

Vhodný nástroj pro vrácení peněz podle primátorka Markéty Vaňkové (ODS) hledají právníci. „Přibližně polovina držitelů vstupenek je ze zahraničí,“ uvedla.

Pro Brno je to zásadní i proto, aby krach nepoškodil pověst města v zahraničí nejen zrušením závodů, ale i tím, že lidé nedostanou své zaplacené peníze zpět. V insolvenčním řízení by z nich dostali jen část, navíc by se o ně museli aktivně hlásit.

Automotodrom žádá 50 milionů korun

Horší situace je u závazku spolku vůči automotodromu. Ten si stěžuje, že s ním zástupci radnice a hejtmanství v poslední době nejednali. Teď podle mluvčího Petra Boháče obdrželi další nabídku, kterou ale zatím nechtějí komentovat.

Primátorka Vaňková a také jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) upřesnili, že okruh žádá peníze za úhradu neobjednaných oprav za 22 milionů nebo nájem 27 milionů za letošní závody, které se neuskuteční.

Zatímco oba politici označují nároky za sporné, automotodrom trvá na tom, že jim peníze smlouvy zaručují.

Spolek má podle politiků na účtu peníze na úhradu Dorně, na vrácení peněz za vstupenky i na částečnou dohodu s Automotodromem. Pokud by tedy firma přistoupila na nižší částku, není potřeba možnosti insolvence využít.

Spustit audio

Související