Z pecky znovu stromem. Sdružení Pecky z Moravy chce sázením stromů přispět k boji proti suchu

22. červenec 2019

Vysazovat do krajiny ovocné stromy a přispět tak k boji proti suchu. To je cílem neformálního uskupení Pecky z Moravy. Právě teď je sezóna sběru a zpracování ovoce v plném proudu.

Sdružení na svém facebookovém profilu vyzývá lidi, aby jim darovali pecky. Malé zárodky stromečků už v zimě prošly obdobím chladu. Na jaře následoval výsev a na podzim pak aktivisté vypěstované semenáčky zdarma poskytnou zájemcům pro výsadbu.

Vypěstované semenáčky poskytuje sdružení těm, kdo chtějí na své pozemky sázet stromy

„Loni na jaře jsme byli pomáhat zasazovat kalamitní holiny v Jeseníkách. Tam jsem si uvědomila, jaký obrovský dopad má sucho na krajinu. A zároveň i to, co je nejjednodušším řešením. Tak jsem se rozhodla, že chci sázet stromy,“ popisuje svou motivaci pěstovat a dál distribuovat semenáčky Tereza Kutínová z Brna.

„Poprvé jsme vysévali jablečnou drť loni na podzim. Ostatní jsme vysévali na jaře. To byly třešně, meruňky, broskve, višně,“ vysvětluje Kutínová. Semenáčky pěstují na zahradách anebo na pozemcích, které jim nabídli lidé. Jedním z těch, kteří mají na zahradě kus nevyužitého prostoru je například Martin Šmíd, který má zahrádku u cyklostezky v Modřicích. Na dotaz, proč dal k dispozici pozemek sdružení Pecky z Moravy, odpovídá: „Pro lidi, pro přírodu a hlavně pro budoucnost. My ty stromy potřebujeme, bez nich tady na planetě nepřežijeme.“

Až vyrostou, rozdáme je

Vzrostlé semenáčky chtějí Pecky z Moravy rozdat. „Kdo chce osázet třeba do pole, větší zahrady. Anebo kdo se domluví s radnicí, tak i na různá veřejná místa podél cest. Všude jsou vlastně potřeba stromy. Takže je budeme rozdávat lidem, ať je sází, kde to půjde,“ uzavírá Kutínová.

První stromky vypěstované ze semen by zájemci mohli sázet letos na podzim. Přihlásit se mohou například na facebookovém profilu Pecky z Moravy.

autor: gaj
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.