Z panoramatu Děvína zmizí sloupy elektrického vedení. Energetici začali s přeložkou starých kabelů

Na Děvíně v chráněné krajinné oblasti Pálava začali energetici s výměnou vedení vysokého napětí vedoucího v k tamnímu vysílači. Součástí prací je i odstranění sloupů v nejnižší části kopce a přeložení drátů pod zem.

Energetici začali s přeložkou elektrického vedení na Děvíně

Od vysílače až po soutěsku musí bagr vykopat hlubokou strouhu a vyndat z ní starý kabel, který je na hraně životnosti. Následně se vymění za nový. Celkem energetici vymění vedení v délce přesahující 1,2 kilometru.

Dostat se na Děvín je možné jen po značené turistické trase, kterou většina těžké techniky neprojede. Na vrcholu tak pomáhá traktor a malý bagr. S transportem materiálu pomůže vrtulník.

„Bude sloužit pro dopravu materiálu, pro dopravu zřízení staveniště zhotovitele, to znamená nějaké montážní buňky. Nakonec se zvažuje tento způsob dopravy při demontáži betonových sloupů, aby se daly vytáhnout ze země a uskladnit někde mimo CHKO,“ říká Radek Slatinský ze společnosti E.ON.

Součástí prací je i odstranění sloupů v nejnižší části kopce a přeložení drátů pod zem

„Asi nejdůležitější je, že budou eliminovány střety ptáků s elektrickým vedením. Docházelo často k zásahu dravců a sov elektrickým proudem,“ říká vedoucí CHKO Pálava Jiří Kmet.

Přístup turistů na Děvín by měl po celou dobu prací zůstat zachovaný, na nebezpečí je po cestě upozorňují cedule.

autoři: Hana Florianová , lop
Spustit audio

Související