Z kuchařky Marie Baťové: k „čaji o páté“ patří nejoblíbenější čokoládové sušenky malého Tomíka

11. září 2019

Český rozhlas Zlín vám přináší exkluzivně další z receptů manželky Tomáše Bati Marie Baťové. Kuchařka s jejími recepty byla dnes slavnostně pokřtěna v Baťově vile.

Ve středu 11. září Nadace Tomáše Bati ve Zlíně pokřtila kuchařku 99 sladkých teček Marie Baťové. Český rozhlas Zlín vám exkluzivně přináší malou ochutnávku z této nové knihy. Redaktorka Saskia Mišová společně s Gabrielou Culík Končitíkovou z Nadace Tomáše Bati společně upečou nejoblíbenější sušenky malého Tomíka.

Co se tak nejčastěji podávalo u Baťů k odpolednímu čaji? Neboli takzvaným čajům o páté?

U nich to bylo zřejmě drobné cukroví. Různé varianty rohlíčků, makové, ořechové, mandlové, byly to slané věci. A byla to spousta sušenek, keksů na různé variace. To, co dnes známe – kávové sušenky z ječné mouky, ořechové sušenky, lité sušenky, mandlové, zázvorové… Ale takové asi nejvíce úspěšné, které se nám podařily, tak byly čokoládové sušenky s opravdu velkými kousky čokolády.

ČOKOLÁDOVÉ SUŠENKY: DOBA PŘÍPRAVY - 30 minut; DOBA PEČENÍ - 40 minut (2 plechy po 20 minutách); INGREDIENCE - 250 g moučkového cukru, 400 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 150 g másla, 60 g čokolády, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr; POSTUP - moučkový a vanilkový cukr utřeme s vejci a změklým máslem, přidáme mouku a prášek do pečiva. Čokoládu nasekáme na středně velké kostky přibližně o velikosti půl centimetru a vše řádně promícháme. Na plech vložíme pečicí papír a pomocí lžíce tvoříme rovnoměrné bochánky, případně můžeme těsto vyválet a pomocí vykrajovátek tvořit sušenky; PEČENÍ - pečeme v troubě předehřáté na 150 °C a pečeme dozlatova přibližně 15–20 minut.

autoři: Saskia Mišová , Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.