Z Katzelsdorfského zámečku u Valtic téměř nic nezbylo. I tak jej chce spolek obnovit a zpřístupnit

6. srpen 2019 12:30

Letos je to přesně 200 let, co kníže Jan I. z Lichtenštejna nechal postavit Katzelsdorfský zámeček na okraji Valtic.

Klasicistní památku můžeme dnes obdivovat už jen na fotografiích, z loveckého zámečku jsou ruiny. Po druhé světové válce posloužil jako levný zdroj stavebního materiálu pro celé okolí. Spolek dobrovolníků ho teď plánuje zachránit a obnovit. Práce vyčíslil zhruba na 50 miliónů korun, sehnat je ale může trvat dlouhé roky.

„Nacházíme se na pravé části zámečku, nedaleko původního vstupního schodiště a takzvané apsidy neboli půlkruhovité prostory na pravé straně. A okolo nás je v současnosti džungle,“ říká vysokoškolský student historie a zároveň předseda spolku pro obnovu Katzelsdorfského zámečku Daniel Lyčka.

„Ze samotného loveckého zámečku zbyly pozůstatky apsidy. Z pravé a levé strany pravděpodobně pod nánosem zeminy se nachází v neurčitém stavu stále schodiště. Dokola se podařilo dohledat a objevit ještě dvě původní studny,“ vysvětluje Lyčka. O historii zámečku ví, jako málo kdo. Zasvětil mu vlastně celé studium. Jak na základní škole, střední, tak i vysoké.

„Poprvé mě to zaujalo v 6. třídě, když jsem ve Valtickém zpravodaji četl článek o této stavbě. Všechny ostatní už jsem tenkrát docela dobře znal, tenhle ale ne. Od té doby jsem postupně začal sbírat informace. Na své disertační práci se momentálně zabývám samotným knížetem Janem z Lichtenštejna.

Existence spolku

„Záměrem našeho spolku je obnovit tuto stavbu ve své původní podobě asi přibližně kolem roku 1945, protože to máme nejvíce materiálu. Aby stavba sloužila i široké veřejnosti a stala se zase vyhledávaným cílem této části lednicko-valtického areálu.“ Obnova celého zámečku může trvat samozřejmě několik let. Spolek proto bude usilovat o alespoň částečné zpřístupnění památky pro turisty.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy