x Ze Žižkova náměstí zmizely lavičky. Olomoučtí bezdomovci se teď zdržují jinde

21. červenec 2017

Před dvěma měsíci nechalo město odmontovat lavičky ze Žižkova náměstí. Zdržovali se na nich bezdomovci, kteří dělali hluk a obtěžovali kolemjdoucí. Jenže problémoví lidé se přemístili o kus dál do parčíku podél řeky Moravy. Další lavičky už ale olomoucká radnice odstraňovat nechce.

Stará lavička u řeky poblíž Blahoslavovy ulice je teď oblíbeným místem bezdomovců. Kolem se povalují nedopalky nebo prázdné plastové lahve od vína. Nedaleké křoví se proměnilo v toaletu. Místním včetně prodavačky paní Hany z obchodu o pár metrů dál to vadí.

„Je tam po nich nepořádek, obtěžují lidi, co jdou kolem. Já osobně bych tam vůbec nešla,“ komentuje paní Hana.

Část lidí bez domova se k řece přesunula po tom, co magistrát na jaře odstranil lavičky z nedalekého Žižkova náměstí. Městská policie to podle svého mluvčího Petra Čunderleho požadovala právě kvůli problémům s bezdomovci.

„Počet problémových osob, které se v lokalitě Žižkova náměstí zdržují, se snížil. Po odstranění laviček se tito lidé přesunuli na jiná místa v rámci celého města,“ uvedl policejní mluvčí.

Odstraňovat další lavičky město neplánuje

Plošné demontování laviček radnice nechystá, říká její mluvčí Michal Folta.

„Odstranění laviček ze Žižkova náměstí není systémové opatření, město nepřipravuje podobné opatření v jiných lokalitách. Tam to bylo dáno souběhem více okolností. Jednak žádostí ze strany policie, jednak také kvůli chystané revitalizaci Žižkova náměstí,“ upřesnil Folta.

Lavičky letos zmizely kvůli problémovým lidem také z Biskupského náměstí.

autor: ahe
Spustit audio