Vzpomínka kamaráda a rozhlasového souputníka Jaromíra Nečase

24. leden 2011

Luboš Holý „žil v písni“ a já jako hudební redaktor Československého rozhlasu Brno měl jsem možnost jeho zpěv léta uplatňovat ve vysílání.

Poprvé jsem Luboše jako zpěváka naživo zaznamenal v Hrubé Vrbce u muziky Joženy Kubíka. To byl ještě kluk - nevím, jestli už po mutaci - ale ten vjem osobitého zpěvu mám ve sluchu a před očima stále.

Od doby, kdy Luboš přišel do Brna na studia, někdy po osvobození v roce 1945, jsme o sobě víc než věděli. Sledoval jsem ho jako zpěváka a muzikanta ve Slováckém krúžku, ve Veterinární muzice, kterou spoluzakládal, v muzice Antonína Jančíka a především jako zpěváka s nejbližšími muzikami z Horňácka. A potom především jako pěveckou hvězdu BROLNu.

Sólisté BROLN Lubomír Málek, Vlasta Grycová, Luboš Holý, Jarmila Šuláková a Milan Križo

To jsme teprve na začátku jeho životní potřeby se vyzpívat. Sám to jednou v rozhovoru naznačil: „Pro mě osobně je píseň nezbytnou součástí života, je mi kamarádkou a věrnou přítelkyní, je mi nedostižným psychotonikem zejména při zahraničních toulkách a zázračným lékařem neduhů denního i profesionálního života...“

Žel jeden neduh se mu přezpívat nepodařilo, ale víme, jak to uměl!

Pohřeb Luboše Holého se bude konat v sobotu 5. února ve 14 hodin v kostele v Hrubé Vrbce.

autor: Jaromír Nečas
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.