Výstup na středočeský Blaník má kouzlo i v zimě. Rozhlédnout se do okolí můžete z husitské hlásky

2. leden 2020

Velký Blaník je legendární hora v samotném srdci Podblanicka ve Středočeském kraji. Na jeho vrcholu stojí dřevěná rozhledna připomínající svým tvarem husitskou hlásku. V roce 1941 ji postavil Klub českých turistů. Nejkratší a nejzajímavější trasa k ní vede z Louňovic pod Blaníkem.

Přibližně v polovině cesty narazíte na tak zvanou Veřejovou skálu. Podle legendy právě v jejích útrobách spí slavné vojsko Blanických rytířů. Skála je značně členitá a vedou do ní četné průduchy, což je i důvod, proč je Veřejová skála považována za magický vchod do nitra hory.

Když vystoupáte na vrchol Velkého Blaníku, čeká vás ještě dalších 107 schodů na vyhlídkovou plošinu rozhledny, pokud se chcete na okolní krajinu podívat z maximální možné výšky. Předtím se ale můžete ještě příjemně občerstvit v místním bistru.

Původní rozhledna, která na Blaníku stála, se zřítila. A tak v roce 1939 začal Klub českých turistů připravovat stavbu rozhledny nové. Třicet metrů vysoká dřevěná rozhledna ve tvaru husitské hlásky byla dostavěna až v roce 1941.

Při dobré viditelnosti můžete z rozhledny vidět až šedesát kilometrů vzdálený vysílač Cukrák. A samozřejmě také město Vlašim i níže položený vrch Malý Blaník. V zimě jsou krásné výhledy především západním směrem na Českou Sibiř a velmi dobře je z Blaníku vidět i známý skalní útvar zvaný Miličínský lev.

Rozhledna Velký Blaník je otevřená od dubna do září každý den kromě pondělí, v zimním období pouze o víkendech.

A pokud se na Velký Blaník vydáte přes Louňovice, můžete si v tamním muzeu prohlédnout Blanický poklad. Byl nalezen pod jedním ze stromů přímo na Velkém Blaníku v létě roku 1962. V keramickém džbánu bylo 622 mincí pocházejících z celé Evropy.

Spustit audio