Výstavní likérové řezy od Aleny Doskočilové vyhrály v Pochoutkovém roce 2022 na sladko třetí místo. Rozplynou se vám v puse

Na likérové řezy použila Alena Doskočilová z Drnovic na Blanensku likér Bombardino, který má nejraději. Stejně tak dobře poslouží obyčejný vaječný koňak, griotka nebo peprmintový likér, který se přidává do máslového krému. Řezy pak tvoří ještě vláčný piškot, ovoce a vrstva šlehačky. Je to nebe v puse.

Ingredience
  • Na piškot:
  • 6 vajec
  • 6 lžic cukru
  • 3 lžíce vlažné vody
  • 6 lžic polohrubé mouky
  •  
  • Na krém:
  • 500 ml mléka
  • 6 lžic cukru
  • 3 pudinkové prášky (pokud možno s pravou vanilkou)
  • 200 ml likéru Bombardino (nebo vaječný koňak nebo jiný krémový likér, či griotka)
  • 250 g másla
  •  
  • Na dozdobení:
  • 3 lžíce broskvové (meruňkové) marmelády
  • 800 g kompotovaných broskví
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce moučkového cukru

Postup

Na piškot oddělíme u 6 vajec žloutky od bílků. Bílky dáme do šlehače a vyšleháme sníh. Až zhoustne, přidáme cukr a žloutky, do kterých jsme přilili tři lžíce vlažné vody, aby bylo těsto vláčnější. Šleháme v robotu asi pět minut.

Nakonec zlehka vmícháme do žloutkové směsi prosátou polohrubou mouku, abychom neporušili nadýchanost těsta.

Plech vystříkáme olejem. Je potřeba otřít okraje, aby nezůstaly mastné, těsto by se potom oddělilo od formy dříve a vznikly by nerovné okraje. Pečeme při 190 °C po dobu 10–12 minut.

Na krém si připravíme rendlík, nalijeme do něj mléko, přisypeme šest lžic cukru a tři vanilkové pudinky. Za stálého míchání zahříváme a vaříme 1 minutu do zhoustnutí. Ještě do horkého vlijeme 200 ml likéru a znovu promícháme.

V robotu vyšleháme máslo do pěny. Pak do něj postupně po dvou lžících přidáváme likérový pudink a vždy zamícháme. Získáme likérový krém, který už nijak dál neupravujeme.

Upečený piškot vyndáme z trouby a necháme na plechu zchladnout. Objedeme nožem a vyklopíme dnem vzhůru. Lehce prokapeme likérem a potřeme 3 lžícemi marmelády.

Na marmeládu pak navrstvíme likérový krém do stejnoměrné vrstvy a poklademe nakrájenými kompotovanými broskvemi, které jsme předtím nechali dobře okapat a nakrájeli na tenké měsíčky.

Dezert necháme přes noc ztuhnout v lednici. Pak vyšleháme z 500 ml smetany ke šlehání a jedné lžíce moučkového cukru tuhou šlehačku.

Polovinu šlehačky natřeme na ovoce a likérový krém, abychom je zakryli. Zbytkem pomocí cukrářského sáčku a řezané špičky dozdobíme už nařezané kousky dezertu.

Můžeme ozdobit zbytkem broskví a lístky meduňky nebo máty.

Alena Doskočilová

Recept objevila před dvaceti lety v jedné staré kuchařce a od té doby ho peče a zdobí. V rodině patří mezi velmi oblíbené.

Paní Doskočilová peče velmi ráda a její dovednosti využívá široká rodina i přátelé. Nás pohostila přímo královsky. Nejenže nám upekla ještě další tři verze řezů – čokoládové s borůvkami, pistáciové s mangem a griotkové s višněmi, ale ještě jsme dostali výborný oběd. A zbyl také čas posedět na zahrádce.

Dozvěděli jsme se, že paní Doskočilová byla češtinářkou, stará se o svého pejska a byla ráda, že jsme u ní pobyli a užili si krásné odpoledne.

Patrik Rozehnal a Alena Doskočilová