Výstavbu nových dřevostaveb zbrzdila pandemie, zájem o ně ale roste

V České republice roste zájem o dřevostavby. Vyplývá to z dat Asociace dodavatelů montovaných domů. Za loňský rok postavily firmy zastřešené asociací celkem 500 dřevostaveb. V celé zemi jich ale ročně přibývájí tisíce. I toto odvětví ale zbrzdila pandemie. Čelí také dopadům války na Ukrajině.

Jaký podíl dřevostavby na trhu s nemovitostmi každoročně tvoří?

Za rok 2020 to bylo skoro šestnáct procent. Vyplývá to z dat, které zpracovává Asociace dodavatelů montovaných domů na základě údajů Českého statistického úřadu. Za minulý rok ještě nejsou kompletní údaje zveřejněny, ale stejně je potřeba to srovnání udělat v širším měřítku. V roce 2000 dřevostavby tvořily zhruba procento ze všech nově postavených domů. O deset let později to bylo sedm procent, tedy nějakých 1 300 domů. Podle posledních dostupných dat je to nyní jednou tolik.

Proč zájem o dřevostavby stoupá?

Není to primárně kvůli ceně. Podle ředitelky Asociace dodavatelů montovaných domů Lenky Trandové je to zejména kvůli rychlosti výstavby. „Po dokončení základové desky mají za tři měsíce hotovou stavbu na klíč. Ve chvíli, kdy je dokončená deska, tak si firmy řeknou finální cenu za dům a ta cena jim zůstává – nejsou tam finanční ani časové prodlevy. Klienti i v menší míře oceňují to, že je dům z obnovitelného materiálu.“

Čtěte také

Téměř celý dům totiž vzniká předem v dílnách na výrobní lince. Zjednodušeně řečeno se všechny kusy pak dovezou na místo a smontují. Ta rychlost v posledních letech je důležitá i ve veřejném sektoru například pro provozovatele škol a školek – přes prázdniny je možné postavit novou budovu nebo přístavbu.

Už jsme naznačili téma cen. I tohoto oboru se zdražování dotklo. Jak výrazně?

Meziročně až o patnáct procent. Jenže stavba se prodražuje už delší dobu, vysvětluje Trandová: „Já to srovnávám s dobou před covidem, kdy se ještě za tři miliony dal postavit menší rodinný domek. Dneska jsme na nějakých pěti milionech.“

A to se bavíme samozřejmě jen o samotném domu, do které se nezapočítává cena pozemku. Obor loni na jaře navíc zasáhl skokový nárůst cen dřeva a dřevěných produktů, a to až o 200 procent. Ačkoliv se situace mírně uklidnila, ceny zase stoupají kvůli válce na Ukrajině. Jsou tak problémy s dostupností oceli, která se z této země dovážela. I proto meziročně zdražují spojovací komponenty o desítky procent. Stejně jako ostatním stavebníkům chybí i v tomto odvětví v posledním roce polystyren na izolace.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související