Výstava Josef Lada jak ho neznáte

9. prosinec 2018

Na výstavě v Regionálním muzeu v Kolíně můžete vstoupit do obrázků Josefa Lady. Slavného malíře tady poznáte i z méně známé stránky.

Typickou ladovskou kresbu s černou linkou zná nejspíš každý. Většina z nás má dětství spojené s pohádkami o Kocourkovi Mikešovi. V budově muzea v Kolíně vás jakou autor Josef Lada ale rozhodně překvapí. Například v satirické části expozice, kde jsou kresby nazvané „Vousaté dítě“, „Letní sídlo bezdomovců“ anebo „Pranice umělecká“. Možná, že někteří by ani nepoznali, že to jsou obrázky Josefa Lady, protože vypadají úplně jinak. Vedle nejznámějšího Ladova výtvarného a literárního díla bylo totiž jeho jméno nerozlučně spjato také s českým animovaným filmem a hranými pohádkami, které rozpohybovávají Ladovy hrdiny dodnes.

Na výstavě tak najdete nejenom obrázky a motivy Josefa Lady, ale i kostýmy ze známých pohádek, třeba z filmu Hrátky s čertem. Můžete si užít i celou řadu doprovodných programů, navštívit Vánoční kino anebo se na chvíli stát filmovým animátorem.  Do světa Josefa Lady v Kolíně se můžete vypravit až do 10. února 2019.

 

 

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.