Vysočina dá peníze zbylé z loňska na silnice, hasiče a nemocnice

20. březen 2019 10:55

Krajští zastupitelé Vysočiny dnes jednohlasně schválili návrh na rozdělení 484,6 milionu korun, které kraji zůstaly z loňského hospodaření.

Větší část dostanou krajští silničáři na opravy silnic a na zvýšené náklady na zimní údržbu.

Do kapitoly zdravotnictví zastupitelé přidali 80 milionů korun a čtyři miliony poskytli krajským hasičům na přípravu projektu k výstavbě areálu, již plánují v Jihlavě.

Centrum pro hasiče

Finanční výbor zastupitelstva doporučil návrh schválit, řekl jeho předseda Miroslav Houška, zastupitel za opoziční lidovce. Pozastavil se jen nad příspěvkem na projekt nového centra hasičů, který podle něj pokryje dvě třetiny nákladů. „Domníváme se, že by ten poměr mohl být opačný,“ uvedl.

„To je konsenzus mezi námi a hasiči,“ řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Uvedl, že na samotné stavbě hasičů, která podle něj může stát kolem 200 milionů Kč, se kraj podílet nechce.

Silničáři

Krajští silničáři dnes dostali podle očekávání z loňského krajského přebytku přidáno 100 milionů Kč na rekonstrukce silničních mostů, například v Třebíči. Z dalších 50 milionů použijí 20 milionů Kč na úhradu zvýšených nákladů zimní údržby vozovek a zbývající část na opravy výtluků po zimě.

Dalších 150 milionů Kč zastupitelé vyčlenili na financování rekonstrukce dvou úseků silnic II/602 mezi Jihlavou a Pelhřimovem a opravu tahu II/406 v Třešti. Na tyto stavby sice kraj požádal o dotaci v evropském programu IROP, podle dosavadního průběhu hodnocení žádostí je podle dnešního vyjádření hejtmana šance uspět minimální. „Takže jsme to zařadili z našich financí,“ uvedl.

Fond strategických rezerv

Peníze na tyto silniční stavby kraj uložil do svého fondu strategických rezerv, z něhož financuje velké projekty. Dalších 100,6 milionu Kč uložili zastupitelé do tohoto fondu, aniž určili jejich další použití.

Kraj Vysočina loni utratil 13,8 miliardy Kč. Na základním běžném účtu mu zůstalo 841 milionů Kč, část peněz už kraj využil, mimo jiné na úhradu závazků.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související