Výskyt komárů na jihu Moravy by měl být po povodních výrazně nižší, než v roce 1997

9. květen 2006

Komáři vzešlí z obrovských povodní vytvořených líhnišť na Břeclavsku, Hodonínsku a Znojemsku se už vylíhli a den ode dne více obtěžují lidi v postižených regionech.

Většina z nich řeší situaci sítěmi v oknech, ale ani tato varianta není stoprocentní. Každopádně sezení venku absolutně nepřipadá v úvahu. "Já dělám v Gumotexu a komárů je tam strašně moc už teď. Vůbec se tam nedá projít," uvádí zaměstnanec břeclavského podniku. Zatím to sice pracovníky neobtěžuje při práci, ale časem bude nutné okna vybavit sítěmi a vyzbrojit se hubícími prostředky.

Zatím není situace nijak dramatická. Alespoň pro ty, kteří jsou na přítomnost tohoto obtížného hmyzu každoročně zvyklí. Ovšem bude hůř, připouští Oldřich Šebesta z břeclavského Zdravotního ústavu. "Počet komárů se již výrazně zvyšovat nebude, ovšem bude se ještě měnit aktivita samiček, která ještě nedosáhla vrcholu a také jejich lokální rozložení," doplňuje Oldřich Šebesta. V blízkosti sídlišť, kde byly provedeny postřiky proti larvám, je výskyt komárů nízký, ovšem na některých vzdálených lokalitách, především v blízkosti hranic, je komárů poměrně velké množství.

Rok 2006 je zcela mimořádný, protože záplavy svým rozsahem překročily i povodně z roku 1997. "Situace byla i daleko komplikovanější, protože zatímco v roce 1997 byly záplavy letní, kdy se v přírodě nevyskytovaly žádné larvy, tak letošní jarní záplavy nastoupily v době, kdy se už některé larvy vyskytovaly a došlo k promíchání různých stádií," vysvětluje Oldřich Šebesta z břeclavského Zdravotního ústavu. Proto byly letošní záplavy nesrovnatelně větší.

Provedeny byly ovšem velmi rozsáhlé zásahy proti komářím larvám a největší vlnu se podařilo alespoň částečně snížit. "To znamená, že výskyt komárů by měl být přece jenom výrazně nižší, než v roce 1997," uzavírá Oldřich Šebesta.

autor: hon
Spustit audio