Vyšetřování podle Mendela

11. listopad 2019

Případ vraždy nadějné biatlonistky a studentky brněnské Pedagogické fakulty.

Vražda studentky na brněnské pedagogické fakultě se zapsala do dějin československé kriminalistiky. Vůbec poprvé u nás pomohla usvědčit pachatele analýza DNA. Velmi sledovaný případ z roku 1990 rekonstruuje mladičká reportérka a starý profesor v pětidílné dramatizaci Ludvíka Němce, kterou v cyklu Kriminální případy Čech, Moravy a Slezska uvádějí regionální stanice Českého rozhlasu.

Bylo 27. června roku 1990. Na dámském WC na Pedagogické fakultě v Brně objevili v půl osmé ráno zavražděnou devatenáctiletou studentku. Vrah jí zasadil 31 ran nožem. Policisté hned druhý den zatkli podezřelého 26letého muže. Ten měl i přes své mládí bohatý trestní rejstřík – už jako mladistvý byl souzen za znásilnění, dále pak za krádež, loupež a podílnictví. Krátce po svém prvním propuštění napadl a pořezal ženu a za mříže se vrátil. Na svobodu ho pustila v roce 1990 prezidentská amnestie.

Pachatel se při vraždě sám zranil, a policisté tak na místě činu našli i jeho krev. Výsledky porovnání krevních stop ale přinesly zklamání, pachatel měl totiž stejnou krevní skupinu jako jeho oběť. A právě v té chvíli se kriminalisté rozhodli, že požádají o analýzu DNA.

Oslovili Přírodovědeckou fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě, která tehdy s analýzou DNA experimentovala. Výsledky přišly necelé 4 měsíce od vraždy. A dokázaly, že na místě činu opravdu byla krev pachatele a naopak na jeho oblečení byla krev oběti. Vrah byl odsouzen na 23 let do vězení, kde po dvou a půl letech spáchal sebevraždu. A vyšetřování vraždy devatenáctileté premiantky a juniorské reprezentantky v biatlonu se dostalo do kriminalistických učebnic.

Pětidílnou dramatizaci napsal pro Český rozhlas Ludvík Němec. V komorním příběhu účinkují Lucie Andělová, Vladimír Krátký a Dušan Hřebíček. V brněnském studiu natočil režisér Lukáš Kopecký za technické spolupráce Michala Zelinky.

Spustit audio