Výrobci marmelády z kvašáků, cibule i jahod s pepřem mají gastronomického Oskara

Marmelády od znojemských výrobců zachutnaly i lidem v zahraničí, vyhrály dokonce takzvaného gastronomického Oskara.

I výrobci různých pochutin mezi sebou zápolí o to, čí produkt je ten nejlepší. Manželé Zuzana a Otto Boudovi z jihomoravského Znojma se svými marmeládami letos uspěli i v mezinárodní konkurenci.

Vyhráli takzvaného gastronomického Oskara, ocenění Great Taste Awards 2017. Oceňované armelády z netradičního ovoce i zeleniny přitom vyrábějí ve sklepě svého domu. A marmeládu vyrábí i ze zeleniny, která je charakteristická právě pro Znojmo – z okurek.

Rodina Otta Boudy vaří marmelády ve Znojmě od 90. let 19. století. Mezi recepty předávané v jeho rodině patří i ten na okurkovou marmeládu.

„Nejprve se okurky nakrájí, potom se nakrájí k tomu cibule, přidají se další věci, všechno se smíchá a uvaří,“ popisuje postup Otto Bouda.

Okurková marmeláda z dvaceti kilogramů okurek se podle obsahu vody vaří 45 minut až hodinu.

„A k tomu několik hodin krájení,“ dodává Zuzana Boudová.

S manželem založili před čtyřmi lety firmu. Ročně ve dvou vyrobí stovky sklenic marmelád.

„Protože jsme ve Znojmě, děláme i speciál: kvašákovou marmeládu. Ta je na okurkové slavnosti ve Znojmě,“ upřesňuje Bouda.

Okurková marmeláda nebo jahody s pepřem - nezvyklé příchutě sklízí ohlas.

To není ale jediná zvláštní marmeláda, kterou Boudovi vyrábí. Krom toho se zaměřují i na druhy, které v současnosti nejsou zdaleka tak obvyklé.

„V současné době je nejpopulárnější marmeládou tradiční znojemská mišpule, zapomenutá stará surovina, doplněná karamelem a vlašskými ořechy. A dále to jsou třeba kdoule, šípky, moruše, vinné hrozny, cibulová marmeláda. Tyhle staré zapomenuté regionální speciality,“ vyjmenovává Zuzana Boudová.

Boudovi navazují na rodinnou tradici a tedy i na rodinné receptury. Některé nechávají stejně, jako za časů prababiček, jiné vylepšují. Například do mišpulové marmelády přibyl karamel a vlašský ořech.

„Ve Znojmě se vždycky vařily marmelády, takže tady vaří každý marmelády. Kdo tady přišel do Znojma, tak všichni začali vařit. Znojemsko patří mezi nejúrodnější kraje v republice. Roste tady všechno, co zasadíte. Takže není problém cokoliv vypěstovat a úrody bývají pěkné, když to nezmrzne. Konzervování a zavařování to je prostě jeden z tradičních postupů, jak si uchovat na zimu nějaké ovoce,“ konstatuje Otto Bouda.

Původně Boudovi zpracovávali pouze úrodu vlastní zahrady. Vyzkoušeli méně tradiční věci, jako cibulovou marmeládu nebo vinné hrozny.

„Mělo to být jako přilepšení na dovolenou, ale pak jsme toho začali vyrábět více. Ohlasy byly pozitivní, tak jsme se tomu začali věnovat naplno a zkusili to i přihlásit do soutěží. Děláme to, abychom ověřili, jak ty marmelády lidem chutnají, jestli nechutnají jenom nám,“ doplňuje jeho manželka.

Zatím nejvyšším oceněním je právě gastronomický Oskar. Diplomy ze soutěží si Boudovi vystavují v chodbě. „Říkáme tomu síň tradic. Až to nebudeme mít kam dávat, tak přistavím další chodbu,“ směje se Otto Bouda.

Na podzim plánují Boudovi výrobu džemu z čokolády, švestek a červeného vína.

autor: Alžběta Nečasová
Spustit audio