Vyměnit pneumatiky a doplnit písek. Brněnský dopravní podnik připravuje vozy na zimu

26. listopad 2020

Námraza a ledovka už řidičům komplikuje cestování, své o tom ví i šoféři Dopravního podniku města Brna. Zástupci firmy říkají, že jsou na zimní provoz připravení.

Příprava na zimní sezónu v Dopravním podniku města Brna

Vyjet může mazací tramvaj i trolejbus, nakoupených je tři sta tun písku do kolejí a v těchto dnech končí přezouvání dvou a půl tisíce trolejbusových i autobusových pneumatik.

„V průběhu léta se to nachystá, od září do listopadu přezouváme pneumatiky. Snažíme se vyměňovat kola jednou ročně, protože chceme na zimu nejlepší vzorek,“ říká vedoucí technického provozu Zdeněk Kašpar.

Ve vozovně Medlánky se na zimu chystají zase tramvaje. Denní mistr Milan Novotný sype jemný křemičitý písek proti klouzání kolejí do tramvaje. Zásobníky s pískem jsou umístěny vždy pod první sedačkou ve vozu u dveří, která se dá odklopit. „Ten systém měl být myšlený tak, že se doplňuje zvenku, ale to v Brně neprovádíme, dělají to v jiných městech.“

Příprava na zimní sezónu v Dopravním podniku města Brna

Autobusy jsou přes zimu závislé na tom, jak se o silnice starají silničáři, pro ostatní vozidla mají v DPMB mazací tramvaj a trolejbus, které nanášejí speciální protinámrazovou směs na dráty.

„Dnes už máme na řadu věcí techniku, ale ještě v 90. letech – někteří kolegové to pamatují – měli kancelářští pracovníci dopravního podniku přidělené výhybky a košťata a v případě silného sněžení vyráželi do terénu je vymetat,“ říká mluvčí podniku Hana Tomaštíková.

DPMB a zima v číslech:

1,5 miliónů Kč zaplatí dopravní podnik za písek

2 vozy využívá na preventivní ošetření trolejového vedení před námrazou (tramvaj a trolejbus)

150 km tyto vozy během noci ulicemi Brna průměrně najedou

3 týmy traťových dispečerů jsou v pohotovosti, dle potřeby je možné rozšířit až na šest

5 montážních aut s plošinami má DPMB k dispozici pro případ silné námrazy na trolejovém vedení

4 traktory může DPMB využít na shrnování sněhu v areálech a na tramvajových zastávkách

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio