Vykrádání aut, ochrana autorádií

31. srpen 2005
Vaše téma

Bohužel už asi většina řidičů zakusila ten hořký pocit, když přijde ke svému autu, které má rozbité okénko a na místě autorádia je pouze velká díra. Jak vlastně zabezpečit auto proti vniknutí zlodějů a ochránit tak i autorádia před rukama nenechavců? Dalo by se říci, že nijak.

Trčka: Pokud se zloděj rozhodne vloupat do auta, tak se do něj dostane i přes sebe lepší zabezpečení.

Říká nadstrážmistr Zdeněk Trčka z pražského oddělení policie České republiky. Právě bezpečnostních zařízení nabízejí výrobci automobilů pestrou paletu. Je to v prvé řadě alarm, který už ale v dnešní době může na ulici pípat klidně půl hodiny a nikdo si ho nevšimne. Dále pak jsou to různé zámky na volanty a řadící páky. Ty sice nezabrání vniknutí do auta, ale už mohou zloděje odlákat, protože je to pro něj jakási komplikace, kterou musí překonat. Další ochranu auta může zařídit i bezpečnostní agentura, například je to alarm napojený právě na policii, nebo na nějakou soukromou bezpečnostní službu, či satelitní sledování aut.

Právě satelit je ideální ve chvíli, kdy je auto ukradeno. Pomocí satelitního systému GPS je možné vůz sledovat. Problém tohoto zařízení je ale v jeho pořizovací ceně. Sledování aut satelitem se vyplatí až u dražších aut, tedy někde kolem pořizovací ceny dva milióny korun.

Co se týče vykradených aut, kdy mizí z vozů hlavně autorádia, existují 3 zabezpečovací systémy přímo na rozhlasovém přijímači.

Bernart: Dlouhou dobu se vyrábělo takzvané "šuplíkové" autorádio, které se dalo celé vyjmout z palubní desky a odnést třeba domů. Dalším zabezpečením je kódované autorádio, ale pro zkušené zloděje není problém kód po vykradení vozu rozlousknout. A třetím, dnes nejčastějším způsobem zabezpečení rádií, je ovládací panel, který si vezmete domů.

Radí Petr Bernart z prodejny firmy Sony. Policisté však varují před tím, aby majitelé vozů nenechávali panely od autorádií v autech.

Trčka: Mnozí řidiči zaparkují, panel odejmou a hodí ho do přihrádky u místa spolujezdce. To ale mohou nechat panel přímo na rádiu, protože když se zloděj dostane do vozu, tak prohledá co může, tudíž i odkládací kastlík.

Sděluje nám své zkušenosti nadstrážmistr Zdeněk Trčka. A dodává, že pokud chce někdo ochránit své auto před vykradením, tak nemá zloděje zbytečně dráždit. To znamená nenechávat peněženky, mobilní telefony a jiné cennosti na sedačkách automobilu.

Trčka: Ideálním zabezpečení autorádia pak je to, že si ho člověk vůbec nekoupí.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu