„Vyhrát Lva lze jen jako žabí muž, Palach nebo Toman,“ reagují na nominace Křenková, Tesař a Fila

30. leden 2019

Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace na 26. Českého lva, vítězové si převezmou sošky v přímém přenosu ČT z pražského Rudolfina 23. března. O cenu za nejlepší film roku 2018 se ucházejí Jan Palach, Tlumočník, Toman, Všechno bude a Zlatý podraz. Trochu prokletou kategorii dokumentární film, ale také nedávno ohlášené nominace na Oscary ve studiu hodnotili filmoví kritici Jarmila Křenková, Antonín Tesař a Kamil Fila.

Největší počet nominací si odnáší snímky Toman a Hastrman, spolu s dalšími oceňovanými filmy se ohlíží za historickými tématy. „Zpracovávání velkých historických látek, a pokud možno velkých mužů naší historie, není výsadou jen tohoto ročníku,“ začíná Jarmila. Větší výpovědní hodnotu o celém systému oceňování má podle ní kategorie hereckých výkonů. „Cenu můžete dostat, jen pokud jste Masaryk, Jan Palach nebo mocný komunista,“ pokračuje Křenková a spolu s ostatními se shoduje na výrazném opomenutí filmu Domestik. „Je to bizarní, protože těch možností nominací je zde pět. V Cenách české filmové kritiky jsou pouze tři a Tereza Hofová (Domestik) je zde rozhodně favorit,“ pokračuje Kamil Fila. Problémem filmu Domestik může být podle Kamila i to, že Adam Sedlák není zavedený český autor. Dalším mladým autorem, který se svým, tentokrát druhým filmem naopak zaujal akademiky, je Tomáš Pavlíček (Chata na prodej). „Ten film je postavený hodně na dialozích. Je to nenápadná komedie, na český film solidní. Když už to chcete za něco nominovat, tak kategorie scénář se nabízí,“ říká Antonín Tesař.

Tereza Hofová ve filmu Domestik

Ceremoniál bude letos moderovat Václav Kopta. „Je to nevděčná práce, nikomu ji nelze závidět a také v ní asi nejde ani uspět,“ komentuje Fila. V případě ceremoniálu předávání Oscarů je podle našich hostů moderace standardizovanější a výhodou je i množství známých filmů, o které se dá opřít v případě vtipných narážek. „Je to vlastně dobrá divadelní role s tradicí, v USA je hodně stand-up komiků nebo muzikálových herců, kteří to zvládnou,“ uvažuje dál Fila.

Proč akademici při nominacích na České lvy některé snímky přehlíží a jak hýbou politická rozhodnutí hodnoceními a výběrem filmů ucházejících se o Oscary? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.