Vydatná polévka

Rodina moderátorky Andrei Kratinové je polévková. Proto se s námi podělila o recept na výživnou a velmi chutnou obilninovou polévku. Je vhodná jako odpolední svačina, vydatná večeře i jako součást oběda. U nich doma chutná všem bezezbytku, dokonce i zarytým masožravcům, od kterých si pokaždé Andrea vyslouží pochvalu. Rozpis je na pět litrů, protože menší množství se prý ani nevyplatí dělat.

Budete potřebovat:

250g hrachu
250g špaldy
3-4 mrkve
1/2 celeru/případně kořene petržele/
1 palice česneku
zázvor
sáček majoránky
sůl
olivový olej

Postup:

1. Špaldu a hrách dopředu namočíme (nejméně 12, ale nejlépe 24 hodin).

2. V tlakovém hrnci pak obojí současně 30 minut povaříme.

3. Ve velké hrnci zpěníme nakrájenou cibulku, nakrájenou mrkev i celer, zalijeme trochou vody a krátce povaříme (jen asi tak dvě minuty, aby zelenina zůstala kompaktní).

4. Vařený hrách se špaldou pak přidáme k vařené zelenině, doplníme vodu, osolíme a společně prohřejeme.

5. Po odstavení z plotny přidáme drcený nebo strouhaný česnek, majoránku a zakápneme panenským olivovým olejem.

6. Na talířích zdobíme bylinkami dle chuti (třeba majoránkou, petrželkou nebo pažitka, nabízí se ale třeba i mladá cibulka).

autor: Zuzana Plíšková