Výbuchy ve Vrběticích vyšetřuje policie jako trestný čin obecného ohrožení

4. prosinec 2014

Policie vyšetřuje nové výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku jako trestný čin obecného ohrožení. Radiožurnálu to potvrdila zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

"Oba výbuchy, říjnový i prosincový, vyšetřujeme jako trestný čin obecného ohrožení, za který hrozí v případě prokázání viny a odsouzení, osmi až patnáctiletý trest odnětí svobody,“ uvedla Kozumplíková.

Kdo přesně je předmětem vyšetřování, ale neprozradila.


Muniční sklad ve Vrběticích, který si pronajímala ostravská firma Imex Group, vybuchl 16. října. Dva zaměstnanci při tom zemřeli. Ve skladu explodovaly desítky tun munice, letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů. 20. listopadu prohlásili pyrotechnici areál za bezpečný. Bylo to po týdenní lhůtě, kdy nic samovolně nevybuchlo. Pak začalo vyklízení. Výbušniny se budou skladovat v Květné u Poličky, kde se kvůli tomu obnoví muniční sklad. Náklady na odstranění následků exploze, vyčištění areálu a převoz zbylé munice dosáhnou podle policie stovek milionů korun.

V areálu ve Vrběticích na Zlínsku včera explodovalo v dalším skladu 12,8 tuny výbušnin. Příčinu policie zatím nezná. Evakuovány byly obce Lipová a Haluzice i areál bývalých Vlárských strojíren. Neřízené výbuchy se ozývaly prakticky celý den.

Dnes pyrotechnici zkoumají okolí vesnic a hledají střepiny, které mohly ze skladu odlétnout. Večer pak rozhodnou o možném ukončení evakuace.

„Stav munice je znám soukromým firmám, ale bohužel není zřejmé, v jakém stavu munice je po výbuchu, ke kterému došlo 16. října,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka.“ Je to velmi nebezpečný areál, jsem rád, že je neprodyšně izolován. To znamená, že vláda nasadila i Armádu České republiky pro to, aby areál byl chráněn.“

Ostravská firma Imex Group, která má muniční sklady ve Vrběticích v pronájmu, odmítá, že by jakýmkoliv způsobem exploze zavinila.

Sčítání škod

Bohumínská společnost Bochemie utrpěla v souvislosti s výbuchem muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku škodu za miliardu korun. Je to škoda za neuskutečněné obchody. Firma má v areálu linku na ekologické přepracování prošlého raketového paliva, která nyní stojí.

Čtěte také

Čtěte také

Areál ve Vrběticích je pod dozorem policie
autoři: mkp , Ondřej Látal
Spustit audio