Vůně jehličí, cvakání kleští a dobrá nálada, to je tvořivý advent v zahradnictví u Hlubockých

15. prosinec 2018

Červená a zelená jsou podle zahradníka Františka Hlubockého základní barvy vhodné na adventní věnec. Červená je barva krve, života a lásky. Zelená symbolizuje mimo jiné naději.

Na tradiční adventní věnec nedá František Hlubocký dopustit:

„Hlavně aby to bylo živé a zelené. Nejlepší na věnec je jedle bělokorá. Ta vydrží opravdu dlouho. A nesnáším cokoliv umělého. Adventní věnec je tradiční věc, ta se musí zdobit tradičně. Je to proto, že advent má být klidným obdobím, ve kterém bychom neměli řádit. Něco jiného jsou pak už Vánoce a Silvestr,“ vysvětluje František Hlubocký.

Přírodniny jako přízdoba na věnec

V přírodě se dá najít mnoho pestrých přízdob, které věnec ozdobí. Může to být například jablko, jako symbol zdraví, makovička, která značí dostatek peněz, šiška pro změnu symbolizuje plodnost.

„Každý, kdo má šikovné ruce, zvládne výrobu jednoduchého věnce sám. Takový vlastnoručně vyrobený věnec má pak daleko větší hodnotu, než ten koupený. Ale v takzvaném motání dušičkových a adventních věnců jsou rozdíly,“ říká František Hlubocký.

Který věnec na hrob a který na adventní stůl

Na hřbitovy o dušičkách patří věnce chundelatější, rozcuchanější a vyšší. Zdobíme je šípky, jeřabinami, suchými květinami, růžičkami z barevných listů. Věnce mohou být pestré, stejně jako je pestrý podzim.

Adventní věnce by měly být uhlazenější, když po nich přejedete rukou, tak by měly být jako samet. Zdobíme ořechy, šiškami a dalšími plody, které symbolizují život, nikoliv sušenými květinami. Nejlepší je vyrábět věnce z větviček jedle. Ale můžete se projít po zahradě a nastříhat si i cypřiše nebo túje a kombinovat to.

 

autor: jsl
Spustit audio