Vsetínský modelář vytvořil obří model ponorky a rozhodně není z kupované skládačky

19. říjen 2020

Dnešní modeláři už nelepí modely z prefabrikovaných dílků, používají 3D tiskárny. Takto vznikl i model ponorky z druhé světové války, který vytvořil modelář Oto Gerža ze vsetínské Rokytnice. Ta je díky své velikosti a preciznosti ve všech detailech světovým unikátem.

Zatímco ještě na jaře tiskl modelář Oto Gerža na své 3D tiskárně ochranné štíty pro boj s koronovarivou pandemií, v létě už na speciálním zařízení vytářel díly pro obří model ponorky. Samotný 3D tisk jednotlivých dílů zabral modeláři ze vsetínské Rokytnice 400 hodin, další hodiny a dny pak trvalo sestavení ponorky.

Vytvořený model německé ponorky U-2540 je unikátní nejen způsobem výroby, ale i tím, v jakých detailech je proveden. Umí všechno, co skutečný podvodní bitevník.

„Na modelu je naznačený každý svár, každý otvor tak, jak ho loděnice udělala, každý detail na šnorchlu, sonar, radar, kanóny, “ říká jeho tvůrce Oto Gerža.

Model je dlouhý 160 centimetrů a je zkonstruován v měřítku 1:48. Originál si byl Ota Gerža prohlédnout osobně v Německu, kde je jediný dochovaný kus. Pokud jde o detaily, vycházel převážně z dochovaných plánů a fotek.

Stavba ponorky U-2540 byla objednána roku 1943. Na vodu byla spuštěna v roce 1945 a ještě téhož roku ji poblíž Flensburgu potopila vlastní posádka. Roku 1957 byla vyzvednuta a opravena. V letech 1960 – 1982 sloužila k výcviku ponorkových posádek a jako pokusné plavidlo.

Nyní je možno si ji prohlédnout v muzeu v německém Bremerhavenu.

V rozhovoru pro Český rozhlas Zlín prozradil o kontrukci ponorky její tvůrce mnohem více. 

Spustit audio

Související