Všechno ukazuje na to, že třetí dávku očkování potřebovat budeme, tvrdí virolog Hirsch

28. květen 2021

Přihlásit se k naočkování proti covidu-19 mohou stále mladší ročníky. A zájem mladých se nyní snaží povzbudit i kampaň ministerstva zdravotnictví, která podle koordinátora Daniela Köppla klade důraz hlavně na výhody očkování. „Když je člověk naočkován, život se mu usnadní. Má to výhody pro celou společnost,“ říká ve Speciálu Plus. Koordinátor dodává, že tvůrci kampaně velmi pečlivě hlídají, aby její tón nebyl agresivní.

„Kampaň je relativně přesvědčivá. Těžko říct, co by se dalo dělat lepšího,“ hodnotí práci týmu Daniela Köppla virolog Ivan Hirsch z Katedry genetiky a mikrobiologie Přírodovědecké fakulty a Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd.

Aktualizováno:
Česko v pondělí čeká další rozvolnění proticovidových opatření. Otevřou se bazény, sauny nebo vnitřní prostory restaurací. Jde o reakci na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Hostů v restauracích jen tolik, kolik je míst k sezení. U stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé, nutné bude dodržování rozestupů nebo nošení ochrany úst a nosu mimo konzumaci. Otevírají se i umělá koupaliště, sauny, solné jeskyně či wellness. Tady bude platit limit jednoho člověka na 15 metrů čtverečních vodní a odpočinkové plochy, a to včetně její bezprostřední blízkosti.

Přestože vládní strategie ukazuje na to, že v budoucnu by měli očkovat hlavně praktici ve svých ordinacích, je podle Hirsche záhodno nerušit všechna očkovací centra. Ve hře je totiž třetí dávka vakcíny.

Hosty byli:
Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů
Daniel Köppl, koordinátor kampaně za ministerstvo zdravotnictví
Ivan Hirsch, virolog, Katedra genetiky a mikrobiologie PřF UK a ÚOCHB AV ČR

„Myslím, že všechno ukazuje na to, že tu třetí dávku potřebovat budeme. Další varianty viru budou nejspíš vznikat,“ tvrdí Hirsch, podle kterého by třetí očkování mělo být už s mírně pozměněnou látkou, která bude reagovat na nově vzniklé mutace.

Na větší přísun zájemců o očkování do ordinací jsou praktici připraveni, ubezpečuje předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka: „Jsme připraveni očkovat už od letošního ledna. Počítáme s tím, že další fáze očkovací kampaně by měla ležet na bedrech praktických lékařů.“

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Lukáše Matošky.

autoři: Lukáš Matoška , marz
Spustit audio

Související