Vraťme se ke skladování zemního plynu v podzemních zásobnících. Jako za totality, nabádá geolog Jiránek

3. únor 2023

Emeritní člen České geologické společnosti, která letos oslavila už sto let, Jiří Jiránek tvrdí, že by se dnešní svět neobešel bez geologů, což je jedna z jeho původních profesí. „Zaráží mě, že jsou někde lidé proti tomu, aby se u nich otevřela pískovna nebo lom. Pokud bychom tato těžební místa neměli, a ta současná pomaličku docházejí, tak nebude z čeho postavit dům,“ říká v pořadu Hovory.

„Protože nebude surovina na výrobu cihel. Nebude ale ani písek a drcené kamenivo ani na štěrkování cest, ani to jemnější na výrobu asfaltu nebo betonu.“

Jiří Jiránek, spisovatel

„S geology se setkáme ale i při hloubení tunelů, stavbě přehrad, velkých sídlišť, samozřejmě i u hodně diskutovaného výběru úložiště radioaktivních odpadů v hloubce,“ vypočítává uplatnění profese.

„V minulosti se něco podobného povedlo, tedy ještě za totality. Když se vytipovala místa pro podzemní zásobníky plynu, kdy se plyn dovážený plynovody ukládá v geologických strukturách, ve kterých by mohla být ložiska, ale nejsou. Jsou totiž dobře utěsněná, takže plyn neunikne. A zejména v době dnešní energetické krize by to bylo významné rozhodnutí. Pak bychom mohli plyn skladovat i ve velkém množství,“ naznačuje.

Jiří Jiránek byl nejen geologem, ale i bývalým velvyslancem ve Venezuele a Chile, cestovatelem a univerzitním učitelem. Víc se dozvíte v audiozáznamu pořadu Hovory Vladimíra Kroce.

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.