Volby skončily, kdo povládne městům a obcím? Sledujeme vyjednávání o starostech a primátorovi

8. říjen 2018 08:50

Vyjednávání o koalicích začala, ve Zlíně bude jednání složitější.

Zlín:

Druhé kolo vyjednávání ve Zlíně přineslo překvapivý návrh.

Hnutí Zlín21 přišel s návrhem rozšířené šestičlenné koalice všech stran bez SPD a Svobodných. Českému rozhlasu to prozradil lídr vítězné ANO 2011 Roman Kaňovský. „Je to pro nás úplně nový pohled,“ řekl Kaňovský.

Kroměříž:

Ve městě se v neděli jednalo dokonce o koalici, která by obešla vítězné Nezávislé současného starosty Jaroslava Němce. Ovšem večerní rokování situaci trochu změnilo.  Starosta dal nabídku sociálním demokratům, volební koalici lidovců, Zvuku 12 a nezávislých, seskupení Zdravé Kroměřížsko a Pirátům.  Dohromady by dali v sedm-a-dvacetičlenném zastupitelstvu sedmnáct hlasů. Strany a hnutí si vzaly čas na rozmyšlenou. Druhé v pořadí při volbách, ANO 2011, nabídku od vítěze nedostalo. Pokud jde o toto hnutí, tak zmíním velké volební překvapení. Lidé do zastupitelstva nevybrali Radka Vondráčka, předsedu poslanecké sněmovny.

Vsetín: 

Ve Vsetíně zahájili první kolo jednání vítězní lidovci. Nejdříve s hnutím  STAN, které skončilo druhé, poté i s dalšími subjekty. Jednat nebudou pouze s komunisty. Starosta a lídr lidovců Jiří Růžička řekl, že se chce nejdříve seznámit s požadavky případných partnerů.

Uherské Hradiště:

Podoba nové koalice v Uherském Hradišti by mohla být známa v pátek. ČTK to dnes řekl lídr vítězných Občanských demokratů a nezávislých osobností a dosavadní starosta Stanislav Blaha (ODS). Ideální možností je podle něj složení čtyřkoalice, ve které by mělo kromě vítězů komunálních voleb figurovat také hnutí KRUH a další dva subjekty. Kdo byl dále s nabídkou koaliční spolupráce osloven, Blaha neuvedl, podle zjištění ČTK je však jedním z potenciálních partnerů KDU-ČSL.

Otrokovice, Chropyně, Bystřice pod Hostýnem, Rožnov a další

Například v Bystřici pod Hostýnem vítězné hnutí STAN vůbec nechce rokování komentovat. Ani neprozradilo, koho preferuje v koalici. V Otrokovicích na Zlínsku vyhrálo hnutí ANO 2011. Dnes se poradí o kandidátovi na starostu a zítra zahájí jednání s dalšími stranami v zastupitelstvu.

ANO 2011 vyhrálo také v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Začalo jednat v neděli, zatím sbírá požadavky ostatních stran. Preferují stávající koalici s tím, že možná jeden subjekt přiberou. ANO vládne v Rožnově poslední čtyři roky s uskupeními Nezávislí Rožnováci a Zdravý Rožnov a s pohodlnou většinou v zastupitelstvu by mohli ve městě fungovat i další čtyři roky. V Chropyni na Kroměřížsku už jednala vítězná sociální demokracie se všemi subjekty. Starostka Věra Sigmundová mi prozradila, že koalice by mohla být ještě v tomto týden sestavená.

Uherský Brod

Komunální volby v Uherském Brodě opět ovládla KDU-ČSL. Vyjednávání jsou sice teprve na začátku, současný lidovecký starosta města Patrik Kunčar ale naznačil, že by na radnici mohlo zůstat vše při starém.

Holešov

V Holešově na Kroměřížsku se zatím o radniční koalici jedná. Vítěz komunálních voleb - Koalice pro Holešov - naplánoval schůzky se všemi sedmi stranami a hnutími, které se dostaůly do zastupitelstva, včetně komunistů. Koalici zatím starosta a lídr vítězného hnutí Rudolf Seifert žádné ze stran nenabídl. Minulé čtyři roky bylo jeho hnutí v koalici s ČSSD, ANO 2011 a ODS. K většině by mu tentokrát stačila dohoda s hnutím ANO 2011. Seifert ale preferuje koalici více stran.

Valašské Klobouky

Ve Valašských Kloboukách vyhrála stejně jako v minulém období strana Klobučané společně v čele s dosavadní starostkou Eliškou Olšákovou. První vyjednávání o koalici odstartovala už v pondělí večer. Oslovit chce všech dalších osm stran a hnutí, které se do zastupitelstva dostaly. Podle představ Elišky Olšákové by mohla ve městě fungovat širší koalice. Jasno má být koncem týdne.

Vizovice

Povolební jednání ve Vizovicích na Zlínsku jsou v plném proudu. Vede je starostka města Silvie Dolanská z vítězného hnutí Nezávislí pro Vizovice. Podle svých slov postupně oslovuje všechny strany a hnutí, které se dostaly do zastupitelstva. Koalice by podle ní mohla být domluvena už koncem tohoto týdne.

Valašské Meziříčí

Jednání o koalici ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku by mohla skončit ve středu večer. Řekl starosta a lídr vítězného ANO Robert Stržínek. Složení koalice Stržínek prozradit nechtěl, ANO však již jednalo s lidovci, ODS a hnutím PROVALMEZ. S každým ze tří subjektů může ANO vytvořit koaliční většinu. Koalice ODS a Svobodných však na svém facebookovém profilu uvedla, že spojenectví s ANO odmítla. 

Koryčany

Koryčany na Kroměřížsku sestavili radniční koalici, vládnout budou hnutí STAN, ZVUK 12 a lidovci.

Kunovice:

V komunálních volbách v Kunovicích na Uherskohradišťsku zvítězilo hnutí ANO 2011. Uskupení Nezávislí kandidáti pro Kunovice současné starostky Ivany Majíčkové skončilo druhé. V sedmnáctičlenném zastupitelstvu zasednou i lidovci, Soukromníci, ČSSD a komunisté. První kolo jednání vytvoření nové koalice nepřineslo. Podle lídra ANO Pavla Vardana by mohlo být jasno na začátku příštího týdne:

autoři: pes , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související