Volbě nového krajského hejtmana už nic nebrání, byl zveřejněn termín zasedání nového zastupitelstva

30. říjen 2020 12:09

Ustavující zasedání nového zastupitelstva Jihomoravského kraje bude ve středu 11. listopadu. Uskuteční se v areálu univerzitního kampusu v Bohunicích od 9:00. Řekl to hejtman Bohumil Šimek (za ANO), kterého by měl nahradit lidovecký lídr Jan Grolich.

Končící koalici ANO, ČSSD, Starosty pro jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno vystřídá koalice KDU-ČSL, Piráti, ODS se Svobodnými a Starostové pro jižní Moravu.

Krajský soud v Brně v úterý zamítl jedinou stížnost na krajské volby na jižní Moravě. Zpochybnil je jeden občanů kvůli tomu, že nemohl odvolit, když si před volební komisí nesundal roušku z obavy kvůli možné pokutě. Podle soudu komise postupovala správně.

Po rozhodnutí soudu už nic pořádání zastupitelstva nebrání. Kvůli pandemii covidu-19 ale nebude na krajském úřadě, nýbrž v aule univerzitního kampusu, kde je větší prostor.

Krajskou radu čeká velká změna, ze čtyř subjektů tam zůstane jen jeden. Vítězství v krajských volbách na jižní Moravě obhájilo hnutí ANO s 15 mandáty z celkových 65. Hned po volbách ale oznámili koalici zástupci KDU-ČSL, Pirátů, Starostů pro jižní Moravu a ODS s podporou Svobodných. Lidovci získali mandátů 11, Piráti deset, ODS devět, Starostové sedm. V zastupitelstvu je ještě s pěti mandáty Spolu pro Moravu složené z více subjektů jako například TOP 09 a Strana zelených, dále se do zastupitelstva shodně se čtyřmi mandáty dostala ještě ČSSD a SPD.

Spustit audio

Související