Volba vhodného osvětlení a úprava denního režimu v šerých zimních dnech prospějí duši i tělu

15. leden 2022

Únava, malátnost, špatný spánek, to vše může být důsledkem krátkých zimních dnů téměř bez slunečního svitu. Jak si pomoci?

Přes den svítit žárovkami se studeným modrobílým světlem, večer volit žárovky s teplými tóny do žluta a oranžova. Celé 2 hodiny před spánkem už se nedívat na televizi ani do monitoru a také nejíst. To jsou doporučení bylinkářky Štěpánky Janoutové pro zimní dny s nedostatkem přirozeného denního světla. A které bylinky je dobré užívat, abyste ve dne byli čilí a v noci dobře spali?

O poznání nižší teplotu, než je běžná pokojová, potřebuje ke kvetení stále vyhledávanější zimní pokojovka brambořík. Jakmile necháte brambořík v teplotě vyšší než 20 °C, velmi rychle odkvete. Co s ním po odkvětu? Radí zahradník Jan Kraus.

Tzv. zimní školu zahrádkářů v Plzni pořádá Český zahrádkářský svaz, vítáni jsou všichni zájemci. Nejbližší přednáška se uskuteční 22. 1. od 8:30 v boleveckém mezigeneračním centru TOTEM. Její téma: Skladování a zpracování ovoce ze zahrady. Zve na ni přednášející Josef Vačkář, instruktor ČZS.

„V lednu si musíme vzít přírodu dovnitř. Přinést si ji k sobě domů a nechat ji vyrůst,“ říká autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin Jana Vlková. Ze své koupelny dočasně udělala pěstírnu luštěninových klíčků, ty pak využívá zejména do salátů. V Hobby magazínu speciál představuje svůj oblíbený recept na lehký bramborový salát s klíčky.

Kočky jsou náchylné k potížím s ledvinami, také proto je důležité, aby dostatečně pily. Některé kočky si ale misky s vodou nevšímají a dávají přednost tekoucí vodě. Pokud mezi ně patří i vaše kočka, měli byste jí podle veterináře Radka Protivy vyjít vstříc a tekoucí vodu zajistit, např. v podobě fontánky.

Zajímáte se o houby a houbaření, ale zatím jste si nenašli čas tento svůj koníček rozvíjet? Zima, kdy houby příliš nerostou, je vhodnou dobou na teoretickou přípravu na houbařskou sezónu. Než se ale člověk stane opravdu dobrým houbařem, čeká ho mravenčí a dlouhodobá práce. Svoji cestu k mykologii popisuje Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.

O mrazuvzdorných kultivarech rozmarýny hovoří v odpovědi na dotaz týkající se pěstování této rostliny bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová. Jak dále připomíná, rozmarýna zlepšuje trávení a paměť, ale také zvyšuje krevní tlak, proto coby léčivka není vhodná pro každého.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio